Actualités

do 4 juni 2020

Categorieën:

Rivaal voor Macron
De komiek en acteur Jean-Marie Bigard (1954) heeft zich alvast gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2022. Een grap? Dat zal blijken. Een feit is dat de betreurde komiek en filmacteur Coluche (1944-1986), oprichter van de Resto’s du coeur, zich in 1980 ook kandidaat stelde en in de peilingen 16% van de stemmen haalde. Hij trok zich terug toen hij een bedreiging ging vormen voor een verkiezingszege van François Mitterand. In Italië heb je de komiek Beppe Grillo die met zijn 5 sterrenbeweging politieke macht of althans invloed verwierf en in Oekraïne schopte de humorist Volodymyr Zelensky het vorig jaar tot president. Emmanuel Macron heeft inmiddels telefonisch contact gezocht met zijn eventuele rivaal Bigard.

Toerisme
De Spaanse-Franse grens gaat op 22 juni open.

Kogels in Marseille
Sinds het déconfinement is de strijd tussen de drugsbendes in Marseille (met name in het 13e arrondissement in het noorden van de stad) weer opgelaaid. Qua ‘afrekeningen’ met dodelijke afloop in dat milieu staat de teller sinds begin dit jaar op 6. In 2016 werd een triest hoogtepunt bereikt met 29 slachtoffers, in 2018 waren het er 23, en vorig jaar 10.

Illegale verkeersdrempels
Volgens een onderzoek van het tijdschrift AutoPlus voldoet 37% van de 400.000 verkeersdrempels in Frankrijk (‘ralentisseurs’, in het spraakgebruik ‘dos d’âne’, ezelsrug) niet aan de wettelijke normen. Ze zijn te hoog of te breed dan wel slecht aangegeven. In Toulon (Le Var) heeft de Association des automobilistes zich bij justitie gemeld. In die stad zou maar één verkeersdrempel aan de wettelijke voorschriften beantwoorden.

Quatorze juillet: geen défilé in Parijs
Vanwege corona en ‘distanciation sociale’ ziet de regering af van het traditionele militaire défilé op de Champs-Élysées op de nationale feestdag 14 juli. Daarvoor in de plaats een ‘statische’ ceremonie op de Place de la Concorde, met een speciaal eerbetoon aan de medische en verpleegkundige wereld. De al even traditionele luchtshow gaat wel door.

Corona-app
De app StopCovid is op de eerste dag van zijn beschikbaarheid 600.000 keer gedownload.

Stakingsdag en acties
Op 16 juni op initiatief van10 organisaties van Inter-Urgences een actie- en stakingsdag in de publieke ziekenhuizen. Inzet van actie: meer middelen, meer geld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven