Tip: wees het onweer voor!

di 9 juni 2020

Categorieën: ,

Door Renée Vonk-Hagtingius

Ook vanmiddag weer onweer in mijn contreien. Een probleem is dan dat vaak het internet het (hopelijk tijdelijk) begeeft. Dat is in mijn vak nogal vervelend, om het voorzichtig te zeggen. Even snel mailen, iets publiceren, voor je het weet zit je vanwege ‘chômage technique’ (technische werkloosheid) je tijd te verdoen onder het afdak op je terras. Een beetje naar de regen kijken. Tot het telefoonsignaal er is: ‘wij van internet’, we zijn er weer. Soms na een kwartier, soms na een halve dag, ik heb ook wel weken wachten meegemaakt.
Bij onweer loop je het risico dat de bliksem je ‘livebox’ treft waardoor die tot schroot verschrompelt. Heb ik een paar keer beleefd. Moest ik naar de grote stad, 30 km verderop, om een nieuw kastje te bemachtigen. In de rij bij Orange. Jawel, ze komen tegenwoordig ook aan huis de boel vervangen, maar de wachttijd is nog even een dingetje, voor je het weet zit je weken zonder verbinding. Als het in mijn omgeving qua onweer foute boel is, dan is blijkbaar iedereen de sjaak. En de kosten worden natuurlijk wel in rekening gebracht.
Stekkers er op tijd uittrekken, natuurlijk, dat weet ik ook wel. En vergeet vooral ook je telefoonstekker niet! Dat is een sluipweggetje waarvan een dikke bliksemslag graag gebruik maakt. Maar bepaal maar eens precies wanneer je moet ontstekkeren. Te vroeg, en je zit voor nop duimen te draaien. Te laat en je apparatuur is naar de gallemiezen.
Ik dacht: dat moet anders kunnen en ging op zoek. En zowaar, ik vond een site waarop je precies (tot op een paar seconden nauwkeurig) kunt zien of en wanneer het onweer bij je langs komt, met blikseminslagen en al. Duidelijk tot in de kleinste dorpen, je kunt een heel eind inzoomen.
Leek me wel handig om dat even te delen. Want of je nou toerist bent of hier woont of werkt, zo’n kapot kastje en alle gedoe dat erbij komt kijken, wil je niet.
Klik hier voor de link. Ik heb ‘m ook bij de vaste links op kijkzuidfrankrijk.com gezet, net als het gewone weerbericht en het noodweerbericht (in de rechterzijbalk, even naar beneden scrollen), zodat je ‘m altijd terug kunt vinden.
Tipje tot slot: ga je van huis en dreigt er onweer, altíjd alle stekkers eruit. Better safe than sorry.

6 gedachten over “Tip: wees het onweer voor!”

  1. Jean-marie Laeremans

    UPS liefst van een ernstige fabrikant. Bij een directe blikseminslag ben je sowieso de klos. Dan moet dat stekkertje minimaal 5 m van het stopcontact liggen….en dan nog.

  2. Nieske Oostenbrink

    Geweldig, wat een vondst Renee! Merci. In ons dorp zijn de leidingen (ook telefoon) nu ondergronds, moet dan de telefoonstekker er nog uit? Dat deed ik nooit, maar ben nu gewaarschuwd….

  3. Bedankt voor het delen van de tips om veilig te blijven tijdens onweer. Ik wist niet dat het verstandig is om ook je telefoonstekker uit het stopcontact te halen, dat zal ik volgende keer ook doen! Een blikseminslag voorkomen is natuurlijk beter dan een inslag meemaken. Ik heb dat gelukkig nog nooit meegemaakt, lijkt me erg eng!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven