Actualités: dit speelt er

di 16 juni 2020

Categorieën:

Eigen vakantieland eerst
Hoewel de grenzen weer open zijn, doen volgens gegevens van de reisbureaus de meeste Fransen wat de regering hen vroeg: vakantie vieren in eigen land. Zo’n 87% van de Fransen voor zover die überhaupt op vakantie gaan, blijft binnen de landsgrenzen. Het aantal boekingen voor een buitenlandse reis bedroeg pré-corona gemiddeld 66%, nu nog slechts 20%.
Nice: 160 jaar Frans
Dit weekeinde was het 160 jaar geleden dat het graafschap Nice in Franse handen overging. Een akkoord tussen keizer Napoléon III en het koninkrijk Sardinië en Savoye, het Verdrag van Turijn. Via een volksraadpleging stemde de Niçoise bevolking ermee in dat ze voortaan Fransen waren. Of dat referendum toen eerlijk is verlopen, blijft zeer de vraag. In elk geval de in Nice geboren Italiaanse patriot Giuseppe Garibaldi (1807-1882) was fel tegen. Hij vertegenwoordigde Nice in het Italiaanse parlement.
Verkeer veiliger
In de eerste weken van de déconfinement is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met 15,6% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Maar ten tijde van de confinement, toen het stil was op de wegen, waren er nog gunstiger cijfers te noteren: in maart -39,6% en in april -55,8% doden op de weg, vergeleken met de aantallen die in die maanden van vorig jaar.
Strafbare feiten?
Bij het Cour de Justice de la République (waar gezagsdragers-uitgezonderd de president- terecht kunnen staan voor eventuele fouten tijdens hun ambtsperiode) zijn nu 84 corona-gebonden klachten tegen de regering ingediend. In essentie: dood door schuld wegens onvoldoende voorbereid op de epidemie. Premier Philippe en ex-minister Agnès Buzyn van Gezondheid worden door de klagers persoonlijk verantwoordelijk gesteld.
Raadsverkiezingen in Marseille: huiszoekingen
Aan de vooravond van de uitgestelde tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen (28 juni) spant het erom in Marseille, de 2e stad van Frankrijk. Justitie onderzoekt of er stembusfraude aan de orde is met stemmen bij volmacht. Het kantoor en de woning van burgemeesterskandidaat Martine Vassal zijn door justitie doorzocht. Vassal was door de huidige burgemeester Gaudin die het na 25 jaar wel mooi geweest vond, als zijn opvolger aangewezen. Namens de partij Les Républicains. In de eerste ronde finishte Vassal als tweede, achter een samenwerkingsverband van linkse partijen.
Lachgas: ook in Frankrijk
Als je in de Franse pers iets tegenkomt over ‘protoxyde d’azoute’: dat is dus lachgas. Dat in Nederland kennelijk wordt toegevoegd aan de lijst van verboden drugs. Ook in Frankrijk bestaan er grote zorgen over deze ‘drug de la jeunesse’.

1 gedachte over “Actualités: dit speelt er”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven