Frankrijk heeft een nieuwe premier

vr 3 juli 2020

Categorieën:

Jean Castex (55) is een paar uur geleden door president Macron tot eerste minister benoemd. De op nationaal niveau tamelijk onbekende Castex is nu nog burgemeester van het plaatsje Pradet in de Pyreneeën, en is de opvolger van Eduard Philippe die sinds het aantreden van Macron 3 jaar lang premier was.
Volgens een zeer recente enquête hoopte 57% van de Fransen dat Philippe, die veel populairder is dan de president, aan zou blijven.
Castex geldt als gematigd rechts en heeft als hooggeplaatste medewerker van ex-president Sarkozy ervaring in Parijs opgedaan. Hij was ook betrokken bij het opstellen van de regels van de déconfinement.
Philippe werd afgelopen zondag met 60% van de stemmen als burgemeester van Le Havre gekozen. Macron heeft nog iets van 2 jaar te gaan voor de volgende presidentsverkiezingen. Denkbaar is dat Philippe dan een gooi doet naar de functie van staatshoofd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven