‘Venez masqué’: de rekening kan aardig oplopen

ma 20 juli 2020

Categorieën:

Bij veel winkels in Frankrijk hangt nu zo’n bordje:’Venez masqué’. Kom gemaskerd. Een nette manier om te zeggen dat het mondkapje (‘masque’) verplicht is. Kan ook anders, dan staat er gewoon heel onvriendelijk ‘masque obligatoire’. Nog onvriendelijker: bij zonder masker winkelen hangt je een boete van € 135 boven het hoofd.
Zoals bekend weten de Fransen in de sfeer van bekeuringen van toeslaan.
Binnen 2 weken nog een keer betrapt op ongemaskerd winkelen: € 1.500 betalen, binnen een maand 3 x dezelfde vergissing: 6 maanden cel plus € 3.750 afdragen. Dit zijn althans de richtlijnen voor de rechtbanken.
Afgezien van de winkels geldt maskerverplichting nu ook in musea, hotels, op de vliegvelden, overdekte markten, etc. Voor elke ‘besloten’ ruimte waar mensen elkaar tegenkomen. Dus bijvoorbeeld bij de receptie van je hotel, camping, of chambres d’hôtes.
Er is sprake van alle passagiers in vliegtuigen uit ‘verdachte’ landen op de Franse luchthavens te testen.
Nu we toch bezig zijn over boetes & bekeuringen: veiligheidsgordel niet om: € 135, kinderen zonder helm op de fiets: € 135. De doorgetrokken streep op de weg negeren: € 135. Te hard rijden: minimaal € 68 (bij 20 km te snel), de teller loopt snel op, t/m inbeslagneming van de auto. Fransen raken bij een snelheidsovertreding punten op hun rijbewijs kwijt. Je begint met 12 punten. Eén keer iets te hard gereden kost je 1 punt. Dat krijg je terug als je binnen een jaar niet nog een keer iets te enthousiast op het gaspedaal hebt gedrukt.

4 gedachten over “‘Venez masqué’: de rekening kan aardig oplopen”

  1. Zo, dat is heftig. Dank voor info. Wat te doen als je longpatient bent bijboorbeeld en het dragen van een masker extra schadelijk is voor je gezondheid?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven