Natuur en wolven in de Mercantour

ma 27 juli 2020

Eén van de mooiste beschermde natuurgebieden van Frankrijk is de Mercantour. Op een uur rijden van Nice vind je hier spectaculaire natuur, waarin wandelen, paardrijden en het bestuderen van bijvoorbeeld de lynx of de wolf hèt ideale alternatief vormen voor een dagje hectiek aan de kust. Het park beslaat maar liefst 68.500 hectaren, verdeeld over zeven valleien in de Alpes-Maritimes, de Alpes-de-Haute-Provence en een deel van Italië. Auto’s en huizen zijn er verboden. Lieflijke alpenweiden met grazende koeien worden afgewisseld met donker dreigend dennenbos, waarin de schuwere diersoorten zich ophouden.
In een deel van het Parc – in de Vallée de la Vésubie, nabij het gehucht Le Boréon op zo’n 1500 meter hoogte – is sinds 2005 Alpha Loup gevestigd. Hier leven wolven in roedels bij elkaar in een groot afgeschermd gebied. Niet alleen om te voorkomen dat ze zich vergrijpen aan de schaapskuddes in de omgeving, maar ook om ze te beschermen tegen de mogelijke (re)acties van herders. In Alpha Loup kun je diverse wolvensoorten bewonderen en met een beetje geluk gevoederd zien worden. Wie durft kan zelfs een dagje meelopen als wolvenverzorger (eerst reserveren). Stevige wandelschoenen en een trui meenemen.
Ook de rest van het gebied is meer dan de moeite waard. Er zijn veilige wandelroutes uitgezet en het gebied kan ook te paard of per mountainbike worden verkend. Je kunt bovendien een bezoekje brengen aan het hoogst gelegen museum ter wereld: ten westen van Saint-Dalmas-de-Tende vind je op de Mont Bégo (2872 meter hoogte) op een oppervlakte van circa 12 vierkante kilometer, zo’n 30.000 originele prehistorische rotsschilderingen. Vanzelfsprekend kun je in de buurt een hapje eten. In Tende zit je goed bij 3 adressen op de Ave. Du 16 septembre 1947: Chez Eliane (Le Gourmand), La Margueria en Le Miramonti.
Voor meer informatie over het hele gebied: http://www.mercantour-parcnational.fr/fr
Alle info over de activiteiten: klik hier.

1 gedachte over “Natuur en wolven in de Mercantour”

  1. Klinkt goed om op de bucketlist te zetten en zo snel als coronamaatregelen het toelaten om te zetten in actie. Te beginnen met informatie over wandeltochten en verblijf. Een gebied van 68.500 ha ‘eventjes’ in rondhuppelen lijkt mij wat veel. Specifiek de schuwe dieren zoals wolvenroedels waarnemen staat hoog op de lijst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven