Boîte à lire: onze leestips

vr 7 augustus 2020

Categorieën: ,

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of (meestal) downloaden als E-book.
Maria Edelman, boekenrecensent

Atelier Rosé
Ik ben tegen vooroordelen, behalve tegen die van mij. Dus toen ik het boek ‘Atelier Rosé’ kreeg aangereikt, was ik niet enthousiast. Atelier ruikt naar werk en ik vreesde het zoveelste boek over hoe je rosé maakt. Dat wil ik eigenlijk helemaal niet weten, pas als het er is, ben ik in vrij hoge mate geboeid. Wijnmakerij vergt -geloof ik- zo ongeveer een academische studie, maar wat heb je er op het terras mee van doen? Hoe ze een aspirientje maken heb ik ook nooit gegoogeld. Als het maar werkt.
Gelukkig: dit boek gaat mooi niet over een of ander productieproces. Het is een bundel columns van de Vlaamse Guus van Winkel wier naam mij eerlijk gezegd niet veel zei. Ik heb inmiddels een paar Vlaamse kennissen naar haar gevraagd en ze konden haar allemaal meteen plaatsen. Zo leer je nog eens wat.
Mevrouw Van Winkel woont een deel van het jaar in Frankrijk en ze vertelt lichtvoetig en heel herkenbaar over haar belevenissen. Ik heb begrepen dat ze in Vlaanderen als een soort favoriete oma geldt en dat snap ik wel. Alles wat haar in Frankrijk raakt of ergert belicht ze graag met zelfspot. Ik ben nu een soort fan van haar en ik vind haar boekje ideale vakantielectuur voor wie in Frankrijk is, of juist niet vanwege het virus.
Oh, ja: rosé. Een citaat: “Rosé wordt niet helemaal voor vol aangezien. Dat imago komt van de Franse wijnboeren die het alleen maar voor de lol gemaakt hebben. Voor erbij. Omdat ze nog wat in het vat hadden dat niet verzuurde. Ik ben ze dankbaar. Ik drink het. Nooit witte wijn (koppijn), nooit rode (maagpijn), maar rosé: hoera! Dank u, Franse wijnboeren, ook namens mijn levertje”.
Atelier Rosé, door Guus van Winkel, uitgeverij Wedding NL, € 16,50.

Pain au chocolat
Vanwege het vakantieseizoen en de tomeloze hitte had ik even geen trek in ‘zwaar op de hand’. Er was me verteld dat ik dan ‘Pain au chocolat’ moest lezen van de Zeeuwse journalist en schrijver Ellen de Vriend. Dat zou de facto om een spannende thriller gaan.
Ik houd niet van de Franse klassieker ‘pain au chocolat’, als het dan toch moet, doe me gewoon een croissant bij het ontbijt. Het begin van het boek wakkerde weinig enthousiasme aan. Ik zag wel dat mevrouw De Vriend van schrijven weet, maar het verhaal van Nederlanders die naar Frankrijk emigreren en daar dan tegen ellende oplopen, dat kennen we nou wel. Leedvermaak: de succesformule van het tv-programma ‘Ik vertrek’. Herhaling van zetten, ik hoef het niet meer te zien. Je leest dus eerst het obligate: een gezin met vier dochters verkast naar Frankrijk, een camping in de natuur overgenomen, er moet nog veel vertimmerd worden, vrijwilligers komen tegen kost en inwoning helpen.
Maar dan wordt het toch heel spannend. Er biedt zich een vrijwilliger aan van wie hoofdpersoon Nadine de schrik van haar leven krijgt. Ze weet waarvoor hij komt. Er speelt een verzwegen verleden. Meer zeg ik er niet over, het plot van een thriller verraad je niet. En ‘Pain au chocolat’ blijkt na het weinig verrassende begin wel degelijk een heuse thriller te zijn. Je gaat -op de camping of niet- iets later naar bed als je in het tweede deel van het verhaal bent beland.
Pain au chocolat, door Ellen de Vriend. Karakter Uitgevers. € 10, e-book € 9,99.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven