Actualités: wat er speelt

za 8 augustus 2020

Categorieën:

Drukte op de weg
Nadat verkeersinformatiedienst Bison Futé voor gisteren (vrijdag) al code rood had afgegeven ter waarschuwing van onvermijdelijke filevorming, hebben we nu na Rode Vrijdag de 2e Zwarte Zaterdag. ‘Chasé-croisé’ heet dat als er vakantiegangers tegelijkertijd komen en gaan. Tegen negen uur vanochtend was er tussen Lyon-Orange al een vertraging van 2 uur. Om midi stond er vandaag 820 km file op de Franse snelwegen. Voor morgen (zondag) houdt Bison Futé het bij code oranje.

Mondkapjes steeds vaker verplicht
Het gaat qua corona niet goed in Frankrijk. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen steeg dezer dagen met 33% wat niet in verhouding staat tot het verhoogde aantal testen. In de laatste 24 uur weer 2.588 nieuwe patiënten erbij, het dodental liep in 2 dagen met 39 op naar 30.324. De ‘Conseil de Défence’ (ministers, wetenschappers) die over coronamaatregelen gaat, komt volgende week in spoedzitting bijeen. President Macron is erbij, hij onderbreekt zijn vakantie in Bormes-les-Mimosas in Le Var.
Al geregeld is dat de prefecten in hun departementen tot een verplicht mondkapje op straat kunnen besluiten.
In onze omgeving geldt die verplichting nu ook in Saint-Tropez, in toeristische delen van Nice en Marseille, ook in onder meer Biot, Menton en Mougins. In de Vaucluse in het al even toeristische Gordes.
Er wordt ‘gehandhaafd’.
Bijvoorbeeld de prefect van Le Var heeft de bekende strandrestaurants Verde en Mourea op het Plage de Pampelonne in Ramatuelle (Le Var) op slot gegooid omdat men zich daar niet aan de 1-meter ‘distanciation sociale’ (afstand) hield.

Te weinig regen
Behalve onder corona gaat Frankrijk ook nog onder droogte gebukt. In 77 departementen is ‘vigilance sécheresse’ afgekondigd, er dreigt watertekort, of het is er al. Dat betekent dat een gemeente maatregelen mag nemen, zoals een verbod op je tuin besproeien, auto wassen en zwembad bijvullen. In overleg met de burgemeesters beslist de prefect van het departement.

Extra steun voor de wijnbouw
De regering had €170 miljoen uitgetrokken ter ondersteuning van de wijnbouw. Daar komt nu € 76 miljoen bij. De wijnboeren waren al getroffen door Amerikaanse importmaatregelen en daarna door corona. Het virus impliceerde minder ‘handen’ op de akkers (reisbeperkingen voor seizoenarbeiders) én veel minder verkoop, met name richting de horeca. Nu als extra ellende de droogte. Premier Castex heeft toegezegd dat meer geld vrijgemaakt wordt als dat nodig is.

Verdriet om Libanon
In Cannes hingen donderdag de vlaggen op overheidsgebouwen halfstok. In verband met explosies in Beiroet (Libanon). Sinds Libanon in 1943 onafhankelijk werd en niet langer een Frans mandaatgebied was, is er een grote Libanese gemeenschap aan de Côte d’Azur. President Macron vloog naar het getroffen gebied en zegde de bevolking (en niet de regering) Franse hulp en ook geld toe. Er zijn in Libanon en aan de Côte mensen die willen dat Libanon een Frans departement wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven