Actualités: wat er speelt

di 11 augustus 2020

Categorieën:

Chaos in Cannes
Gisteravond laat chaos en verwarring in Cannes. Tientallen licht gewonden, onder wie politiemensen en brandweerlieden. Iemand meende schoten gehoord te hebben en binnen de kortste keren deed via de sociale media het gerucht de ronde dat er een overval dan wel een gijzeling van 300 gasten in het beroemde Carlton Hotel op de Boulevard de la Croisette aan de gang was. Iemand anders postte dat hij gewapende mensen op het strand had gezien. Totale paniek, zo rond middernacht. Iedereen wilde vluchten, zette het op een lopen, veel geschreeuw en gehuil, geduw en getrek in de smalle straatjes, restauranttafeltjes weggeschopt. In werkelijkheid speelde er helemaal niets. Niet in het Carlton, niet op het strand, al liepen daar wel gewapende mensen rond, policiers. Na een paar uur keerde de rust terug, na de inzet van een paar honderd agenten en pompiers en een verklaring op Twitter van de burgemeester dat er sprake was van valse geruchten. Nog afgezien van de circa 90 lichtgewonden is de schade aanzienlijk: onbetaalde rekeningen in de restaurants die ook nog hun meubilair vernield zagen, plus de kosten voor de gemeenschap van het politie- en brandweeroptreden.

Géén dubbele straf
‘Les sages’, de Wijzen van de Conseil constitutionnel die in het licht van de grondwet nieuwe wetgeving beoordeelt, heeft nee gezegd tegen een door het parlement aangenomen wet die bepaalt hoe wegens terrorisme tot minimaal 5 jaar veroordeelden na het uitzitten van hun straf in de gaten moeten worden gehouden. Gaat om ongeveer 150 gevangenen die voor eind 2023 vrij komen. Volgens die nieuwe wet zouden ze verplicht kunnen worden een elektronische enkelband te dragen, bepaalde plaatsen en personen te mijden en zich regelmatig op een politiebureau te melden. Advocaten oordeelden dat hier sprake is van een dubbele straf en dat is in strijd met de rechtsbeginselen van de republiek. De Wijzen zijn het met hen eens. Eric Ciotti, LR-afgevaardigde namens het departement Alpes-Maritimes, wil nu dat grondwet gewijzigd wordt.

Vaucluse: sterrenchef Édouard Loubet stopt
Édouard Loubet, de enige 2-sterrenchef van de Vaucluse, heeft zijn Bastide la Capelongue in Bonnieux verkocht. Aan het eind van de zomer levert hij de sleutels in. Dit betekent dat behalve de Bastide ook de Ferme de Bastide, Le Galinier en Le Moulin de Lourmarin een nieuw bewind krijgen. Loubet, ooit de jongste 2-sterrenchef van Frankrijk, stopt – in elk geval voorlopig – met koken. Niet geveld door corona, hij wil terug naar zijn familie in de Savoie. Nog niet bekend gemaakt is, wie de koper van zijn hotel-restaurants is en wat ermee gaat gebeuren.

De ‘lijmstok’ verboden?
Frankrijk is het enige Europese land waarin het niet verboden is vogels met een lijmstok te vangen om ze vervolgens dood te maken voor consumptie. Er is wel een maximum: 42.200 per jaar. De EU wil dat ook Frankrijk deze manier van ‘jagen’ verbiedt en eind september moet er een dossier naar Brussel over een eventuele verlenging van de uitzondering voor Frankrijk. De nieuwe minister van Ecologie, Barbara Pompili wil een verbod, tot woede van de lobby van chasseurs. Volgens recente cijfers jaagt 1,8% van de Fransen nog. Voor volksvertegenwoordiger Loïc Dombreval (LREM) is het ondenkbaar dat zo’n minderheid Europese regels aan z’n laars lapt. De lijmstok wordt vooral nog in de regio Le Sud/PACA gebruikt.

Toerisme: de verliezen lopen op
Vanwege corona loopt Frankrijk dit jaar tussen € 30 en € 40 miljard aan inkomsten uit het toerisme mis. Aldus staatssecretaris Jean-Baptiste Lemoyne van Tourisme. In ‘normale’ jaren levert toerisme Frankrijk zo’n € 180 miljard op, waarvan € 60 miljard dankzij internationale reizigers. Jaarlijks komen (of kwamen) circa 17 miljoen buitenlanders in Frankrijk een kijkje nemen, terwijl 9 miljoen Fransen over de grens vakantie vierden. Dit jaar blijft 70% van de Fransen die zich vakantie kunnen veroorloven, in eigen land. Na een desbetreffende oproep van de regering.

Eén minuut te laat
De 158 passagiers van een SAS-vlucht Nice-Oslo moesten afgelopen vrijdagnacht na aankomst meteen 10 dagen in quarantaine. De Noorse regering had besloten dat Frankrijk zo’n ‘risicogebied’ is. Wie ervandaan komt, moet in quarantaine. De maatregel ging om 0.00 uur in. Het SAS-toestel landde om 0.01 uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven