Update corona (met interactieve kaart)

do 24 september 2020

Categorieën:

Donderdag 24 september
Zoals hier al aangekondigd heeft de regering nieuwe maatregelen getroffen in de strijd tegen het virus. Ongetwijfeld de meest opvallende ingreep: bars en restaurants in de metropool Marseille/Aix-en-Provence vanaf zaterdag helemaal dicht, die in Parijs vanaf maandag uiterlijk om 22 uur dicht.
De regering werkt nu met een 4 kleurenkaart om de ernst van de situatie te illusteren: wit = departement en vigilance (de toestand wordt streng in de gaten gehouden); rose = zone d’alerte (risicovol); rood = zone d’ alerte renforcée (groot risico); donkerrood = zone d’alerte maximale (zeer groot risico).
Donkerrood zijn nu alleen de metropool Marseille/Aix-en-Provence en Guadeloupe. Daar gelden dus de strengste regels, zoals sluiting van cafés en restaurants.
Zone d’ alerte renforcée geldt nu behalve voor Nice, Bordeaux en Lyon ook voor Lille, Toulouse, Saint-Étienne, Parijs, Rennes, Rouen, Grenoble en Montpellier. In al die steden moeten de cafés en restaurants vanaf maandag om 22 uur sluiten. Maar een prefect kan besluiten dat tijdstip te vervroegen.
In 69 departementen (niet wit), dus vanaf de kleur rose, geldt nu: evenementen maximaal 1.000 aanwezigen (was 5.000), op straat hooguit 10 mensen bij elkaar, huwelijken en begrafenissen maximaal 30 mensen.
Vreemd is dat zelfs in donkerrode gebieden theaters, bioscopen en musea niet dicht hoeven, indien het ‘protocole sanitaire strict’ in acht wordt genomen.
In de metropool Marseille-Aix-en-Provence is men razend op minister Olivier Véran (Gezondheidszorg) omdat deze alle maatregelen zonder enig overleg met lokale en regionale autoriteiten heeft getroffen. Renaud Muselier, president van de regio Le Sud/PACA, spreekt van een ‘quasi-reconfinement’, Michèle Rubirola, de nieuwe burgemeester van Marseille, noemt de besluiten onbegrijpelijk en ook het gemeentebestuur van Parijs is op z’n minst hoogst onaangenaam verrast.

Klik hier voor de nieuwe interactieve kaart: Cart Véran 23 septembre

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven