Actualités: de avondklok in de praktijk en Tempête Alex

do 15 oktober 2020

Categorieën:

De avondklok
President Macron kondigde gisteren een ‘couvre-feu’ (avondklok, uitgaansverbod) aan in 9 grote steden tussen 21 en 06 uur. Vanaf zaterdag 0.00 uur. Gaat om Parijs, Marseille, Lille, Aix-en-Provence, Lyon, Montpellier, Toulouse, Saint-Étienne, Grenoble.
Premier Castex kwam vandaag met nadere mededelingen.
Belangrijk om te weten:
– er gelden geen reisbeperkingen voor verplaatsingen binnen Frankrijk; iedereen kan desgewenst op herfstvakantie.
– de scholen blijven open.
– in het hele (!) land zijn privéfeesten als bruiloften verboden.
– als de coronacijfers niet verbeteren duurt de ‘couvre-feu’ niet 4, maar mogelijk 6 weken. En kan naar andere steden worden uitgebreid.
– wie de avondklok aan z’n laars lapt: € 135 boete. Kan bij recidive oplopen tot € 3.750. Er worden tot 12.000 gendarmes en policiers speciaal ingezet om de naleving van het uitgaansverbod te controleren.
– er gelden uitzonderingen voor wie na 21 uur de straat op is én – zoals tijdens de eerste coronagolf – een ‘attestation dérogatoire’ bij zich heeft. Daarop moet je aankruisen wat de reden is dat je buiten bent. Vanaf morgen is zo’n attestation’ te downloaden via https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus Als je geen internet of geen printer hebt, dan is een handgeschreven verklaring ook goed.
– geaccepteerde redenen om de ‘couvre-feu’ te schenden zijn onder meer: dringend dokters- of ziekenhuisbezoek, hulpverlening aan een familielid, als je ’s nachts moet werken of niet voor 21 uur van je werk thuis kunt zijn, vlakbij je huis je hond uitlaat, na 21 uur je trein of vliegtuig moet halen (ticket laten zien).
– een aantal financiële en fiscale steunmaatregelen voor het bedrijfsleven (onder meer door de staat gegarandeerde leningen) wordt tot 30 juni 2021 verlengd. En bijvoorbeeld de horeca kan nu al een beroep doen op het Solidariteitsfonds bij een omzetverlies van 50%, was 70%.
– huishoudens met een bijstandsuitkering (circa 4,5 miljoen) krijgen voor het eind van het jaar een extraatje van € 150 per volwassene en € 100 per kind.
– de Nederlandse regering heeft nu héél Frankrijk tot een ‘oranje’ gebied verklaard. Advies: alleen noodzakelijk reizen, vrijwillige quarantaine na terugkeer.

Tempête Alex
– er is een 7e dodelijk slachtoffer gevonden, door de rivier La Roya meegesleurd tot in de zee bij het vliegveld van Nice.
– er worden nog steeds 13 mensen vermist, van wie er 9 hoogstwaarschijnlijk zijn omgekomen.
– er zijn tot nu 2.000 huizen tot ‘onbewoonbaar’ verklaard.
– de dorpen Tende en La Brigue zijn weer over de weg bereikbaar. Maar alleen voor hulpverleners en de mensen die er wonen. Of woonden.
– in totaal zijn 826 mensen na de ramp per helikopter in veiligheid gebracht.

2 gedachten over “Actualités: de avondklok in de praktijk en Tempête Alex”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven