Toeristische tip voor straks: Zo mooi is Belvès in de Dordogne (met filmpje)

wo 11 november 2020

Door Ellen van Linschoten

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Tussen de twee periodes van de ‘confinement’, toen je nog gewoon de weg op mocht, belandde ik in de Dordogne. Best een stukje rijden, nou ja, vanuit Nederland en België valt dat wel mee, even op visite bij vrienden die een paar jaar geleden de Provence voor de Dordogne hadden verruild. Ze hadden zich ingekwartierd in Belvès, een dorp waarvan ik eerlijk gezegd nog nooit had gehoord. Maar blijkbaar toch op die befaamde lijst van ‘les plus beaux villages de France’. Dat kun je beslist als aanbeveling beschouwen.
Ik kwam terecht op een heuveltop met uitzicht op een heerlijk groene vallei die – werd me verteld – niettemin tot de Périgord noir gerekend wordt. Zo leer je nog eens wat.

Binnenkijken in grotwoningen
En als je een beetje van geschiedenis houdt, zit je in Belvès meer dan goed. Strategisch gelegen en meer dan zeven keer belegerd, zoals door Engelse troepen tijdens de Honderdjarige Oorlog, en daarna waren er invallen door protestanten tijdens de Hugenotentwisten. Maar dat heftige verleden met veel geweld reikt verder terug. Mijn kennissen namen me mee naar grotwoningen waar kennelijk in de prehistorie min of meer gewoond zou zijn en door het dorp wandelend kwam ik steeds huizen tegen die me een mix deden vermoeden tussen gothiek en renaissance.

De mooiste muurschilderingen
Heb ik het nog niet eens gehad over de zeven klokkentorens uit de middeleeuwen en het kasteel met muurschilderingen uit 14e – 16e eeuw, en ik bewonderde De Negen Besten van de hele Aquitaine. In de Notre-Dame-de-l’Assomption viel ik beetje stil bij de schitterende collectie schilderijen uit de Renaissance.

Natuurlijk kom ik terug!
Terug in de tegenwoordige tijd kwam ik terecht op de wekelijkse markt, waar het assortiment regionale producten nauwelijks te overzien was.
Het was al voorbij het l’heure de l’apéro’, er moest – zeker na die markt met al die geuren – dringend honger gestild worden. Had gekund in de Brasserie de la Halle, maar ik wilde even verder kijken en belandde in Le Medieval, 29 Rue Jacques Mancotte, +33 (0)5 53 30 29 83.
Als je van de zomer weer komt, zeiden mijn kennissen, gaan we eten bij het Italiaans-Franse Le Parfum des Mets, (12 Ave. Du Lieutenant Giffault, +33(0)5 53 59 60 34), want daar heb je prachtig uitzicht. Graag! Staat genoteerd.
En reken maar dat ik weer naar Belvès terug ga. Zodra het kan, als er hopelijk geen ‘confinement’ meer is. Duimen maar hè…
Alvast even kijken? Klik hier voor een voorproefje.

2 gedachten over “Toeristische tip voor straks: Zo mooi is Belvès in de Dordogne (met filmpje)”

  1. Ja vertel mij wat, Belves. ik ken het een beetje uit mijn hoofd. In het voorjaar en de zomer gezellig. Leuke markt op zaterdag. Een keer per jaar een grote brocante door het hele stadje. Prachtig. De omgeving is vriendelijk, een schitterend uitzicht over de vallei en de heuvels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven