Actualités: coronaverbetering, reconfinement, kritiek, vaccin, blauwe stoeltjes, rosé, verkiezingen, Alex en meer

za 14 november 2020

Categorieën:

Corona: er lijkt verbetering
De jongste cijfers zouden kunnen duiden op een verbetering van de situatie in Frankrijk. Althans: het virus lijkt zich minder snel te verspreiden. In de afgelopen week 286.972 nieuwe besmettingsgevallen, maar in de 7 dagen daarvoor 333.371. Dat impliceert een ‘verbetering’ van 14%. Staat tegenover dat er nu meer patiënten (32.654) in het ziekenhuis liggen dan ten tijde van het hoogtepunt in de eerste golf, in april. In de voorbij week 19.940 nieuwe ziekenhuisopnamen, een plus van 14% ten opzichte van de 7 dagen die eraan vooraf gingen. Het aantal zieken aan de beademing steeg met 17%, van hen is 40% jonger dan 65 jaar.
Woensdag weer een uitgebreid overzicht van de cijfers op dit platform.

Reconfinement: tot 1 december alles onveranderd
Zoals eerder bericht naar aanleiding van de persconferentie van premier Castex: tot 1 december verandert er qua corona niets. Dus een ‘reconfinemt’ (2e ‘lockdown’) = ‘huisarrest’ tenzij. Boodschappen, naar de dokter, etc. Onderweg is een ‘attestation de deplacement’ verplicht (die kun je hier downloaden).
Je mag een uur wandelen (je hond uitlaten) of buitensporten, maar binnen een straal van 1 km van je huis. Om te meten hoe ver dat is: klik hier (linksboven je adres invullen).
‘Niet-essentiële’ winkels blijven dicht, cafés en restaurants ook. Afhankelijk van de cijfers zouden die winkels na 1 december open kunnen, aldus Castex. De horeca zeker niet.

Strengere controles
Enquête: 60% van de Fransen heeft naar eigen zeggen de corona-regels al een keer (of meer) overtreden. In 2 weken tijd zijn 90.000 bekeuringen uitgedeeld. Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) eist van de prefecten strengere controles.

Kritiek op de regering neemt toe
Ook in het parlement steeds meer onvrede over hoe de regering met de pandemie omgaat. Steeds terugkerende vraag: hoe kan het dat in het naburige Duitsland met 83 miljoen inwoners het sterftecijfer ruim 11.000 bedraagt en in Frankrijk (68 miljoen inwoners) op ruim 42.000?

Deskundige of charlatan?Professor Didier Raoult, die vanuit zijn ziekenhuis in Marseille vanaf het begin heeft betoogd dat het – goedkope – anti-malariamiddel hydroxychloroquine tegen corona moet worden ingezet, wordt nu door Orde des médecins beschuldigd van ‘charlantanisme’.

Vaccinatie-weigeraars
Enquête: 70% van de mensen die – ongeveer – aan de Côte d’Azur wonen, zal zich niet laten inenten als er een vaccin is. Ook 70% weigert de anti-griepinjectie.

Nice: die blauwe stoeltjes zijn weg
Burgemeester Estrosi van Nice heeft in het kader van de reconfinement de beroemde blauwe stoeltjes op de Promenade des Anglais (uitzicht op zee) laten weghalen. Hij vraagt de regering om een ‘couvre-feu’ (avondklok) voor het hele land.

Biedt Joe Biden hoop?
De wijnmakers in de Provence (en elders in Frankrijk) hopen dat Jo Biden, de nieuw gekozen president van de VS, een eind maakt aan de importheffing op Franse wijn. Zoals – bij wijze van strafmaatregel – verordonneerd door president Trump. Met name de Provençaalse wijnhandel (rosé!) is in hoge mate afhankelijk van export naar de VS.
Het vooraanstaande wijnhuis La Commanderie de Peyrassoles in Le Var heeft de presidentsverkiezingen in Amerika niet afgewacht. Om die importheffing te ontwijken gaat de rosé van het domaine nu in bulk naar Amerika. Daar wordt de wijn vervolgens gebotteld.

Storm Alex: nog 9 mensen zoek

Storm Alex (2 oktober) haalde (vooral) in het departement Alpes-Maritimes verwoestend uit. Twee doden uit Breil-sur-Roya die in Italië aangespoelden, zijn nu geïdentificeerd. Dat brengt het officiële dodental op 9. Maar er zijn nog altijd 9 mensen ‘zoek’.

Presidentsverkiezingen 2021

Nog 18 maanden voor er weer Franse presidentsverkiezingen zijn. Jean-Luc Mélenchon van de linkse partij La France Insoumise stelde zich alvast kandidaat. Tenminste, als hij 150.000 handtekeningen ter ondersteuning van zijn campagne zou binnenhalen. Dat lukte binnen 3 dagen. Hij laat nu door deurwaarders controleren of er niet met die ‘signatures’ gesjoemeld is, om zeker te weten dat ze rechtsgeldig zijn.
Ex-president Hollande laat weten dat hij bij een nieuwe politieke beweging betrokken is. Hij ziet weinig in de kandidatuur van Mélenchon.

3 gedachten over “Actualités: coronaverbetering, reconfinement, kritiek, vaccin, blauwe stoeltjes, rosé, verkiezingen, Alex en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven