Maffia in Menton

zo 6 december 2020

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

De 88e editie van het Fête de la citron in Menton (Alpes-Maritimes), geprogrammeerd voor februari, gaat dus niet door. Er schijnen elk jaar 200.000 mensen op af te komen. Volgens de regels van de op zich charmante Franse onzin is het feest niet ‘afgelast’, maar alleen ‘uitgesteld’. Met een jaar. Aldus het gemeentebestuur.
Nou hebben die lui ook wel wat anders aan hun hoofd. Als je in die ouderwetse stad rondkijkt, ruikt het allerminst naar onraad. Maar ondertussen!
De Franse justitie is ervan overtuigd dat uitgerekend het o zo klassieke Menton het slachtoffer is van al even klassieke misdaadpraktijken, gebaseerd op het traditionele handboek van de Italiaanse maffia. Er zijn wel arrestaties verricht, maar er is (nog?) niemand veroordeeld, dus houd ik een slag om de arm. Justitie meent te kunnen bewijzen dat er in Menton op grote schaal werd afgeperst. Restaurateurs, winkeliers, uitbaters van privé-stranden en aannemers werden uitgenodigd zich à raison van een aardig bedrag per maand te laten beschermen, ‘impôt de protection’, beschermingsbelasting. Wie geen belangstelling toonde werd met diefstal, inbraak en vooral brandstichting bedreigd. Of erger. Een feit is dat er in Menton sprake was van een aantal branden waarvan de oorzaak onduidelijk bleef.
Bij mijn weten rekenen maffiosi al decennialang ook Zuid-Frankrijk tot hun werkgebied. In die zin niks nieuws onder de zon.
Maar infiltratie van ‘grand banditisme’ in de politiek is – meent justitie – nu ook écht aan de orde in Menton. Men gaat ervan uit dat het Aurelio Garcia is, al menigmaal veroordeeld en thans de veronderstelde Godfather van de méditerrane maffia, die vanuit Spanje de operaties leidde. Justitie luisterde telefoons af.
Een onderhorige van Garcia, Jean-Laurent Comparetto, liet zijn chef weten dat hij diens verloofde Carole Bacoué op een verkiesbare plaats had weten te stallen bij de partij van Olivier Bettati, eerder gemeenteraadslid in Nice, die hoopte burgemeester van Menton te worden.
“We zijn binnen!”, zou Comparetto aan Garcia hebben laten weten.
Bettati werd geen burgemeester, hij zit wel namens de oppositie in de gemeenteraad. In zijn vriendenkring: een ex-baas van de gemeentepolitie in Nice en iemand die er nog werkt(e). Beiden intussen aangehouden als verdachten van het doorspelen van onderzoeks-informatie.
Bettati werd 72 uur verhoord. Hij heeft nu de status van ‘témoin assisté’, iets tussen getuige en verdachte in, ik weet niet dat of dat iets speciaals binnen het Franse recht is.
Wat speelt: de verweving van de onder- en bovenwereld.
Ik had geen idee toen ik vorig jaar nog even in het altijd zo netjes ogende Menton rondwandelde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven