Actualités: Filomena komt, Macron-marketing, vervroegde avondklok, corona-update en meer

za 9 januari 2021

Categorieën:

Slecht weer: de storm Filomena
In heel Frankrijk is het overdreven koud (er wordt verzocht zuinig met energie om te springen, er kan zich een tekort aan stroom/blackout voordoen) en volgens Météo France zal het zuiden dit weekeinde ook nog te maken krijgen met de ’tempête’ Filomena. Onderweg uit Portugal, er wordt veel sneeuw verwacht. In de Alpes-du-Sud viel van de week al hier en daar tot 4 meter sneeuw, voor Corsica is wegens sneeuw en het lawinegevaar de alarmcode oranje afgegeven.

Macron-marketing
In Toulon is een 19-jarige drugsdealer tot 18 maanden (10 voorwaardelijk) veroordeeld wegens drugshandel. Op zich niks bijzonders. Maar hij scoorde nationale aandacht omdat hij hasj en cocaïne verkocht in zakjes met daarop de afbeelding van president Macron.
Overigens is de populariteit van het staatshoofd opnieuw teruggelopen. Nog maar 38% van de Fransen steunen zijn beleid en premier Castex staat er met 37% nog beroerder voor. Vooral jongeren onder de 35 jaar zien weinig in het duo. Zo’n anderhalf jaar voor de nieuwe presidentsverkiezingen scoorden de voorgangers van Macron (Sarkozy en Hollande) destijds nog slechter. Ze haalden geen tweede termijn.

Corona-update
– Zoals eerder bericht geldt er vanaf morgen (zondag) een ‘couvre-feu’ (avondklok) vanaf 18 uur (was 20 uur) in onder meer de departementen Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Vaucluse en Hautes-Alpes. Daaraan is vanmorgen het departement Alpes-de-Haute-Provence toegevoegd. Laatste nieuws: vanaf dinsdag ook Le Var om 18 uur avondklok.

– In het voorbije etmaal – in heel Frankrijk – 19.814 nieuwe besmettingsgevallen en 281 doden. Zoals altijd geven we op woensdag weer een compleet weekoverzicht op dit platform.

– De vaccinatiebereidheid in Frankrijk neemt toe. Nu wil 51% van de Fransen zich laten injecteren, was half december 38%. Ook daardoor dreigt er nu een tekort aan vaccins.

– In Monaco gisteren (vrijdag) een ‘dagrecord’ met 40 nieuwe besmettingsgevallen. Een mogelijke verklaring: ‘les soldes’ (uitverkoop), die in Frankrijk werden uitgesteld. De grenzen van het prinsdom zijn nu dicht. Wie er woont of werkt wordt toegelaten, én toeristen die een hotel geboekt hebben. Maar de bars zijn dicht, de restaurants – binnen een beperkt aantal uren – alleen open voor inwoners, mensen die in Monaco werken en hotelgasten.

– De burgemeesters van Cannes, Antibes en Grasse, toch al tegen de ‘couvre-feu’ van 18 uur in het departement Alpes-Maritimes, verzetten zich tegen het ‘monopolie’ van Nice. Alleen in het ziekenhuis van die stad ligt het vaccin opgeslagen. Ze eisen dat hun hospitalen ook beleverd worden.

– Voor de goede orde nog even een herhaling van wat we eerder meldden: de cafés en restaurants blijven tot half februari dicht, de skistations, musea en bioscopen waarschijnlijk tot minstens eind van de maand, op 20 januari wordt daar nader naar gekeken.

Een petitie voor Laye Fodé Traoré
Zo ongeveer half Frankrijk houdt zich ondertussen ook bezig met het lot van de 18-jarige Laye Fodé Traoré, een 18 jarige bakkersleerling in Besançon. Iemand uit Guinée die Frankrijk wordt uitgezet. Omdat voor de autoriteiten niet vaststaat dat zijn identiteit (en vooral zijn leeftijd) klopt. Zijn werkgever die meer dan tevreden is over zijn leerling, is nu al dagen in hongerstaking. In een poging uitzetting van Laye te voorkomen. Er is ook een petitie gestart: binnen 24 uur 200.000 handtekeningen.

4 gedachten over “Actualités: Filomena komt, Macron-marketing, vervroegde avondklok, corona-update en meer”

  1. In de Côte d’Or vanaf vanavond 18:00 lockdown. Een beetje lastig en ongezellig maar wie weet helpt het en dat zou geweldig zijn!
    Ik heb de petitie getekend en gedeeld op mijn FB, ik hoop zó dat het helpt en dat die hardwerkende jongen mag blijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven