Actualités: haan kraait victorie, nieuwe stormschade, corona-pessimisme, geen ski-vakantie, weiger-verzekeraars, en meer

za 23 januari 2021

Categorieën:

Zaterdag 23 januari

Victorie voor de haan en de cigales
Dankzij een besluit van de Senaat staat voortaan in de wet dat het geluid van dieren op het platteland tot ‘erfgoed’ wordt gerekend. De volksvertegenwoordigers gingen unaniem akkoord met de tekst ‘protéger le patrimoine sensoriel des campagnes’. In de praktijk: klagen over een matineuze haan of de ‘sing-song’ van krekels of kikkers heeft geen zin. Had je maar niet op het platteland moeten gaan wonen. Of er een vakantie geboekt hebben.

Tempête Hortense: dorpjes opnieuw getroffen
De storm Hortense die eerst op de westkust van Frankrijk beukte en schade aanrichtte, arriveerde donderdag/vrijdag in het zuiden. Behalve storm ook hevige regen, in iets hoger gelegen gebieden sneeuw. Kustwegen afgesloten, maar vooral de dorpen in de Roya-vallei (Alpes-Maritimes) die eerder door de storm Alex waren getroffen, kregen het voor hun kiezen. Noodbruggen en andere tijdelijke voorzieningen weggespoeld, opnieuw onbereikbaar, isolement. Gelukkig zijn de weersvooruitzichten redelijk gunstig.

Corona: geen optimisme
– Zoals woensdag in ons wekelijks cijferoverzicht al gemeld: corona is in Frankrijk niet onder controle. In het afgelopen etmaal weer 23.292 nieuwe besmettingsgevallen en 324 sterfgevallen. In totaal zijn nu meer dan 3 miljoen (3.011.257) mensen met het virus in aanraking gekomen. Het dodental is tot 72.647 opgelopen.
– De regering heeft besloten dat de ‘distanciation sociale’ (afstand tot elkaar bewaren) vanaf morgen (zondag) 2 meter is. Was 1 meter.
– Wie per vliegtuig of boot in Frankrijk arriveert, moet een negatieve PCR-test, jonger dan 72 uur, kunnen overleggen. Een ‘sneltest’ telt niet.
– Het parlement heeft ingestemd met de verlenging van de sanitaire noodtoestand tot 1 juni. Dit betekent dat de regering tot die datum extra bevoegdheden heeft om eventueel allerlei maatregelen te treffen zonder eerst de volksvertegenwoordiging te raadplegen.
– Zwitserland verplicht binnenkomende reizigers uit de regio Le Sud/PACA en Monaco tot een quarantaine van 10 dagen.
– In het afvalwater in Nice (Alpes-Maritimes) is de concentratie van het virus in de afgelopen week verdrievoudigd.

Pleidooi voor vitamine D
Meer dan 70 Franse wetenschappers pleiten ervoor het gebruik van vitamine D voor te schrijven en dan met name aan kwetsbare mensen. Dat zou in elk geval enige bescherming tegen besmetting bieden en zou tot op zekere hoogte voorkomen dat je heel erg ziek wordt. Vitamine D is verkrijgbaar als voedingssupplement, maar zit ook in vette vis (haring, sardines, tonijn, zalm, makreel), in lever, eigeel, champignons, boter, kaas, vlees, en pure chocolade.
Maar je kunt ook gewoon in de zon gaan zitten. Bij de pharmacies is nu sprake van een run op Vitamine D.

Betalen de verzekeraars?
Verzekeraar Axa is door het Tribunal de commerce in Nice (Alpes-Maritimes) veroordeeld tot het betalen van een voorlopige schadevergoeding van € 50.000 aan de exploitant van de populaire strandtent Le Bleu Beach in Nice. Vanwege de ‘confinement’ (lockdown) al maanden geen omzet. Is de vraag wat er precies in de verzekeringspolis staat met betrekking tot omzetschade die niet het gevolg is van brand, een aardbeving of zo, maar van een regeringsbesluit in een verband met een pandemie. Dat werd dus juridische haarkloverij. Een aantal andere rechtbanken oordeelde juist dat verzekeraars niet hoeven uit te keren wegens omzetverlies vanwege de pandemie. Er is van alle kanten hoger beroep aangetekend.

Steun voor studenten
President Macron vindt dat studenten weer minstens één keer per week naar de universiteit moeten kunnen. Hij wil verder dat ze 2 x per dag een maaltijd à € 1 in een studentenrestaurant kunnen krijgen. Inmiddels is besloten dat 1 x per week naar college vanaf begin februari geregeld moet zijn.

Vaccinatie: eind augustus iedereen
Volgens minister Véran (Gezondheid) kan eind augustus iedereen die dat wil gevaccineerd zijn. Nu is 58% van de 66 miljoen Fransen vóór injectie. Tot en met gisteravond (vrijdag) waren 963.139 mensen ingeënt.

Toerisme: geen ski-vakantie in februari
Het staat vast de skiliften in februari niet in gebruik mogen worden genomen. In Les Alpes-du-Sud zou daardoor een banenverlies voor 1.000 mensen aan de orde zijn.
Niet bevestigd: de restaurants in Frankrijk zouden pas rond Pasen (begin april) heropend mogen worden, de cafés begin juni.
Wél bevestigd: de regering overweegt serieus een derde ‘confinement’, (lockdown). Veel zal afhangen van het gehoopte effect van de ‘couvre-feu’ (avondklok), tussen 18 en 06 uur niemand meer op straat. En van de verspreiding van de ‘Britse’ virusvariant die nu in alle Franse regio’s is aangetroffen.

6 gedachten over “Actualités: haan kraait victorie, nieuwe stormschade, corona-pessimisme, geen ski-vakantie, weiger-verzekeraars, en meer”

 1. Nieske Oostenbrink

  Dank Renee voor de “corona” berichten, ik ben er blij mee want hoor graag de samenvatting van de wijzigingen die nu gaan gelden en mij zekerheid geven?
  Groetjes Nieske

 2. Weer bedank hoor Renée.
  Zo zijn we weer bij.
  Is er trouwens ergens na te lezen hoe de Britse variant huishoudt
  in Frankrijk? En met name in de Var.
  Hier in Nederland is men zeer angstig voor deze mutatie van COVID.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dag Ine,
   In alle Franse regio’s is de Britse variant aangetroffen.
   In Toulon (Le Var) bij 1:5 positief geteste mensen.

 3. Maandagmorgen, weer vroeg op. Even koffiedrinken en met afschuw de journaals bekijken hoe het schuim van ons land korte metten maakt met het begrip ‘normen en waarden’ Wanneer ik echter daarna mijn computer aanzet lees ik nog even de heerlijke, wekelijkse nieuwsbrief van https://kijkzuidfrankrijk.com/ en meteen stuit ik op het volgende artikeltje:
  Victorie voor de haan en de cigales
  Dankzij een besluit van de Senaat staat voortaan in de wet dat het geluid van dieren op het platteland tot ‘erfgoed’ wordt gerekend. De volksvertegenwoordigers gingen unaniem akkoord met de tekst ‘protéger le patrimoine sensoriel des campagnes’. In de praktijk: klagen over een matineuze haan of de ‘sing-song’ van krekels of kikkers heeft geen zin. Had je maar niet op het platteland moeten gaan wonen. Of er een vakantie geboekt hebben.
  Ik word daar blij van, maakt mijn dag weer goed en krijg zin in vakantie.

  1. Dag Ron,
   Altijd prettig te lezen als iemand de Nieuwsbrief waardeert.
   Maar het is dus ook waar dat het ‘schuim’ van Frankrijk al eerder dan dat in NL huishield.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven