Actualités: veiliger op de weg, agenda, nieuwe maatregelen, uit eten, en meer

za 30 januari 2021

Categorieën:

Zaterdag 30 januari

‘Veiliger’ op de Franse wegen
Een historisch laagterecord qua dodelijke verkeersslachtoffers in 2020: 2.550, 700 minder dan in 2019. Er deden zich 44.997 (-19,7%) ongevallen op de weg voor, daarbij raakten 55.745 (-20,9%) mensen gewond.
Over verkeer gesproken: per 1 februari mogen motorrijders niet meer tussen files auto’s doorrijden.

Agenda (onder voorbehoud)
Het Filmfestival van Cannes is definitief uitgesteld: van mei naar 6 t/m 17 juli.
De Feria d’Arles (stierenvechten) is niet met Pasen, maar van 4 tot 6 juni.
Het Centre Pompidou in Parijs is van 2023 tot 2027 wegens verbouwing gesloten. Geraamde kosten: € 200 miljoen.
In Nederland gaan de eind januari en begin februari geplande Second Home- en Emigratiebeurzen niet door. De Emigratiebeurs is uitgesteld tot 2022 en de Second Home Beurs hoopt op een corona-vrije herstart in juni 2021.

Corona: nieuwe maatregelen
De regering heeft nog (?) niet voor een derde ‘confinement’ (lockdown) gekozen. Gisteravond zijn wel nieuwe maatregelen afgekondigd.
– Vanaf zondag om 00.00 uur mag niemand Frankrijk meer in zonder bewijs van een negatieve PCR-test. Geldt voor alle burgers uit EU-landen. Uitzondering voor ‘grenswerkers’.
– De Franse grens gaat dicht voor reizigers van en naar niet EU-landen. Tenzij om dwingende redenen.
– Vanaf zondag alle shoppincenters, groter dan 20.000 m2, dicht, met uitzondering van winkels in de levensmiddelensector.
– Strengere controle op de naleving van de ‘couvre-feu’ (avondklok vanaf 18 uur).
De scholen blijven open. Geen nieuws over heropening van cafés, restaurants, musea, bioscopen, theaters.
In het afgelopen etmaal waren er 22.858 nieuwe besmettingsgevallen en liep het sterftecijfer met 356 op tot 75.620.
Tot en met vrijdagavond zijn in Frankrijk ruim 1,4 miljoen mensen gevaccineerd. Zoals ook in andere Europese landen is (of dreigt )een tekort aan vaccins. Eind februari zouden in Frankrijk volgens schema 4 miljoen mensen ingeënt moeten zijn. Dat wordt nu mogelijk slechts 2,5 miljoen.
Zoals steeds: woensdag de ‘coronaweeek’ in cijfers op ons platform.

Nice: liever even geen toeristen
Burgemeester Estrosi van Nice heeft op eigen gezag besloten tot een verbod van particulier verhuur (zoals Air-bnb) van woningen tussen 6 en 20 februari (schoolvakantie). Zo’n besluit is formeel voorbehouden aan de prefect van het departement Alpes-Martimes. Estrosi heeft aangekondigd dat hij zijn verbod mogelijk tot 3 maart verlengd.

Stormslachtoffer gevonden
We hebben nu – in delen van Frankrijk – de storm Justine min of meer gehad, maar na de ‘tempête’ Alex (2 oktober) waren er 18 vermisten van wie nu 9 lichamen zijn teruggevonden, tot op de stranden in Italië aan toe. Van de week werd er voor de rede van Narbonne (departement Aude) een been gezien. Nader onderzoek (dna) wees uit dat het ging om dat van Josette Borello (84) die ten tijde van Alex samen met haar man Leopold (86) van het dak van hun huis door het woeste water van de rivier La Roya werden meegesleept. De pompiers zagen het gebeuren, maar konden niets uitrichten. De afstand tussen de monding van de rivier en de rede van Narbonne is meer dan 600 km.

Een bruiloft ‘live’ mee te beleven
Vanwege corona (minder mensen op een kluitje) wordt er in Frankrijk minder getrouwd. Dat kost gemeenten geld. Maar als je in Cagnes-sur-Mer (Alpes-Martimes) in het huwelijk treedt, wordt de plechtigheid helemaal gratis door de gemeente via een video-verbinding uitgezonden. Men heeft in de trouwzaal camera’s neergezet.

Corona: variant in Marseille?
De niet onomstreden professor Didier Raoult, promotor van het malariamiddel hydroxychloroquine i.v.m. coronabestrijding, waarschuwt dat hij in zijn laboratorium in Marseille een mutatie van het virus heeft vastgesteld, die volgens hem mogelijk besmettelijker is dan de Britse variant die in de regio Le Sud/PACA al bij 10% van de positief geteste mensen is vastgesteld.

Maandag uit eten?
Volgens diverse enquêtes is ongeveer ruim 50% van de Fransen voor een ‘confinement strict’. Maar het verzet ertegen neemt ook toe. Op sociale media worden de restaurants opgeroepen a.s. maandag gewoon voor de lunch open te gaan. Op Facebook is ‘Mon restaurant ouvre le 1er fevrier’ trending.

2 gedachten over “Actualités: veiliger op de weg, agenda, nieuwe maatregelen, uit eten, en meer”

 1. Charl aka Charly Shire

  Als de restaurants open gaan dan denk ik dat het afsluiten van Frankrijk ook geen nut heeft. Als ze nu denken dat iedereen vanuit een ander land het Coronavirus meeneemt dan denk ik dat ze fout zitten maar mogelijk dragen het aantal besmettingen vanuit het buitenland wel bij aan de stijging. Ach het proberen waard, niet geschoten is …. Filerijden met de motor had ik gelezen op mijn motorsite maar de basis waarop deze beslissing genomen was is twijfelachtig. Dan schreef een Belgische motorrijder dat de wijze van filerijden door motoren eigenlijk een proeffase was. In februari dan bekeurbaar als je toch tussen de file doorrijdt maar in maart ’21 zou een nieuwe proefperiode ingaan dus dan zou het wel weer gedoogd worden. We wachten het af maar één ding is zeker, verwachten dat een motorrijden mee in de file gaat staan, zeker op warme dagen, is geen optie. De motor produceert zoveel warmte dat je met ook nog beschermende kleding, oververhit raakt en teveel vocht verliest als je stil staat. Verder moeten de luchtgekoelde motoren rijden om niet oververhit te raken. Kortom denk dat het niet lang stand houdt en het beter is de automobilisten beter te instrueren. Anderzijds de motorrijders die met meer dan 10 km – 20 km verschil door de file rijden flink bekeuren want zij veroorzaken de meeste ongelukken.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dat is geen overheidsbeleid hè, dat van die restaurants, maar burgerlijke ongehoorzaamheid zoals dat zo mooi heet.
   En dat motorrijden: ik lees alleen maar redenen om het niet te doen eerlijk gezegd. ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven