Een zwembad in je tuin, wat kost dat, hoe werkt dat?

do 18 februari 2021

Categorieën: , , ,

Door Lennart van der Meulen

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder op de site (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

1. Een prijsindicatie
De kosten van de aanleg van een zwembad zijn afhankelijk van het formaat maar zeker ook van de verschillende opties.
Gemiddeld kost een zwembad van 8 meter bij 4 meter zonder opties rond de € 25.000, volledig zwemklaar. Maar vergeet niet een budget te reserveren voor de afdekking, het terras erom heen en bijvoorbeeld een warmtepomp.

2. Vergunning (déclaration de travaux)
Om een zwembad aan te leggen is het verplicht eerst een ‘déclaration de travaux’ in te dienen bij de gemeente, waarmee je aangeeft dat je een zwembad wilt. Als je binnen vier weken geen reactie ontvangt maakt de gemeente geen bezwaar en kun je met de aanleg ervan beginnen.

3. Niet alleen een logistieke uitdaging
Het bouwen van huizen en het aanleggen van zwembaden in Frankrijk is over het algemeen een grote uitdaging en dan vooral ook logistiek. De meeste mensen met een tweede huis in Frankrijk wonen op locaties waar de toegangswegen smal zijn en waar elektriciteitskabels laag over de weg hangen.
Maar ook de grondsamenstelling is wezenlijk anders dan in Nederland of België. In Frankrijk is het goed mogelijk tegen rotsen aan te lopen tijdens het uitgraven van een gat voor het zwembad. Deze rotsen zijn vaak goed weg te krijgen met de juiste machines, dit werk zal wat extra kosten, maar is in beginsel zeker geen punt van zorg.

4. Keus uit 3 soorten
Er zijn in grote lijnen drie soorten zwembaden te verkrijgen:
– voorgevormde PVC-bakken, de goedkoopste optie. Beperkte formaten in verband met het vervoer en minder duurzaam.
– zwembaden van beton. Duurzaam, alle formaten zijn mogelijk, meest gekozen materiaal.
– zwembaden van andere materialen zoals RVS. Duurzaam, alle formaten zijn mogelijk, duurdere optie.

5. De afwerking
De afwerking aan de binnenkant van het zwembad bepaalt de uitstraling. Hoe voelen de wanden en vloer aan? En je moet rekening houden met verkleuring en reparaties op lange(re) termijn.
– Voorgevormde PVC-bakken kunnen in verschillende standaardkleuren worden uitgevoerd en de ‘bekleding’ voelt glad en hard aan. Verkleuring op lange termijn is niet te voorkomen, herstellen van de kleur en reparaties zijn kostbaar.
– Betonnen zwembaden worden afgewerkt met een liner, polyester (glasvezel) of tegels (mozaïek). Het voordeel van zo’n liner is dat vele kleuren mogelijk zijn, dat het prettig aanvoelt (zacht oppervlak) en dat het eenvoudig te vervangen is. Je moet wel opletten met scherpe voorwerpen in het zwembad en let erop dat de temperatuur van het water niet teveel oploopt.
– Polyester is duurzaam en in elke kleur te verkrijgen, wel kostbaar om aan te brengen.
– Het voordeel van tegels is de keuze uit alle kleuren en maten. Maar het nadeel is: de voegen kunnen loskomen en de reparatie daarvan is moeilijk, met een prijskaartje van dien.
– RVS is zeer duurzaam, isoleert goed en kan onbeperkte temperaturen aan, maar er zijn geen andere kleuren te kiezen dan de RVS.

6. Hoe diep moet je gaan?
Een waterdiepte van 1,50 meter is al voldoende om een lekkere duik te nemen. De voordelen van ondiepte zijn groot: minder waterverbruik, het water is sneller opgewarmd door de zon, er is minder uren aan filtering nodig en je kunt staan.

7. Verplichte beveiliging
De Franse wet schrijft voor dat elk zwembad ‘beveiligd’ moet zijn.
Naast een automatisch roldek-systeem dat het zwembad volledig afsluit zijn er andere en vooral goedkopere beveiligingsmogelijkheden. In volgorde van prijs: de eerste optie is een hek rond het zwembad, effectief en veilig, maar dat vindt niet iedereen mooi.
Een tweede idee is een vierseizoenen dekzeil met aluminium stangen.
Ten derde: laser-paaltjes op elke hoek van het zwembad.
De vierde suggestie is een dompelalarm in het water, een klein apparaat dat in het water hangt en een alarm geeft als er golven ontstaan. Voordeel is dat je voor een paar honderd euro een alarm hebt, nadeel is dat het systeem zonder echte reden afgaat zoals bij wat wind.

8. Welk filtersysteem?
Het filteren kan op twee manieren. Via een zandfilter of via een cartouchefilter. Beide systemen werken goed en afhankelijk van de zwembadleverancier worden ze alle twee aangeboden.

9. Welk terras?
De meeste mensen kiezen voor een betegeld terras, maar gras, hout, grind of zelfs kunstgras zijn ook populair. Een betegeld terras kost rond de € 170 per m2, inclusief een betonnen vloer, de tegels en de kosten van een tegelzetter.

10. Welke afdekking?
Het afdekken ’s winters is niet noodzakelijk maar wel verstandig qua onderhoud en veiligheid. Er is keuze uit een automatisch rolluik (lamellenafdekking), opbouw (staat op de rand van het zwembad) en inbouw (geïntegreerd in het water). Heel praktisch, maar kostbaar. Een opbouwsysteem kost al gauw € 6.000 tot € 10.000 en een inbouwsysteem € 10.000 tot € 15.000 voor een zwembad van 8 x 4 meter.
Het vierseizoenen dekzeil met aluminium stangen is voor € 2.000 een goed alternatief, al moet je het met de hand afsluiten.

11. Toezicht op afstand
’s Winters ben je er misschien niet, maar hoe je zwembad er dan bij ligt, kun je tegenwoordig via een smartphone of iPad volgen! De betere zwembadmerken bieden deze optie aan. Kijk bijvoorbeeld eens op www.magiline.fr

Lennart van der Meulen, maître d’oeuvre van Bouwen & Renoveren France,
Al 17 jaar specialist in het bouwen en renoveren van individuele woningen. Onder architectuur bouwen en verbouwen in elke stijl, van klassiek Provençaals tot eigentijds en energieneutraal. Als erkende maître d’oeuvre is hij de verantwoordelijke begeleider van het hele proces.

15 gedachten over “Een zwembad in je tuin, wat kost dat, hoe werkt dat?”

 1. Goede info.
  Wij hebben ons zwembad geen probleem. Maar, ik weet het niet altijd nodig, raden jullie aan voor verwarming. Heb verschillende systemen al bekeken.
  Maar gasten stellen soms de vraag: als we eind maart komen kunnen we dan zwemmen? Ons antwoord is ja. Volgende vraag: is het zwembad verwarmd?
  Ons antwoord is nee maar je kunt wel zwemmen…

  Groeten

  1. Het hangt af van waar Uw woning zich bevindt.IK woon in de Provence en heb dit jaar kunnen genieten van mijn zwembad (zonder verwarming) vanaf 15 mei tot en met 15 september.

   In 2021 vanaf 30 mei tot en met 2 oktober.

   Voor een zwembad te verwarmen zou ik in Uw geval zonnepanelen laten installeren op Uw woning.

   Doordat de pomp zeker overdag moet functioneren om optimaal te filteren zal U veel van deze energie verbruiken via Uw aangemaakte energie met zonnepanelen en kost dat U dat heel weinig.
   Een verwarminginstallatie van Uw zwembad kost ongeveer 8000€ . U kan de verwarmingskost op zich tijdens de dag reduceren via de Zonnepanelen.
   Valt te bekijken.

 2. Hallo Freddy, het verwarmen van het zwembadwater kan helpen om in het voorjaar en najaar extra weken te kunnen verhuren. Uit eigen ervaring weet ik dat mensen die voor deze periode opzoek zijn naar huizen een warmtepomp voor het zwembad als eis stellen. Met een warmtepomp én een warmtedek kan je de huurders garanderen dat het water bijvoorbeeld 20°C is in het voorjaar en is wat betreft energieverbruik het voordeligst. Verwarming met zonnepanelen, warmtewisselaar, elektrische verwarming zijn afhankelijk van de zon of verbruiken veel energie. De vraag of een zwembadverwarming nodig is zal voor een ieder anders zijn.

 3. Hallo Lennart,
  Heel goede info dank je wel.
  Nog een vraag wat is RVS ?, ik woon al zolang in Frankrijk dat ik enige lacune heb met de Nederlandse taal, is dit een geheel nieuw materiaal of kun je me een Franse versie geven, misschien beter begrijpelijk voor mij ? Ben erg benieuwd.
  prettig weekend,
  Ine

 4. Hoi Lennart,
  dank voor je antwoord, dus toch roestvrij staal ik twijfelde.
  Zelf heb ik voor een liner van “PVC armé” gekozen, dat werkt tot nu toe goed,
  bedoel jij dat ook als je het over een liner hebt ?
  fijne avond
  ine

  1. Beste Lennart,
   Ik ben van plan om een zwemvijver aan te leggen. Ziet de gemeente dit als vijver of als zwembad? Dit voor de vergunning en voor de veiligheid eisen. Wil er geen hek omheen.

 5. Ja in mijn artikel gaat het inderdaad ook over een ‘Liner’ of ‘Liner armé’, deze laatste is extra duurzaam/sterk.
  Persoonlijk vind ik een liner oplossing een goed keuze omdat na 15/20 jaren elke type binnenkant zwembad afwerking (tegels, polyester en de liner) verkleurd/beschadigd op de waterlijn en vaak aan vervanging toe is. Je moet dus altijd voorbereid zijn op reparatie/vervanging om het zwembad weer een nieuwe frisse look te geven. Een liner is goedkoop en eenvoudig te vervangen, tegels vervangen of de voegen vervangen is lastig en kostbaar, polyester opschuren en spuiten idem dito. Jou Liner armé keuze is dus prima..

  1. Dank je wel Lennart,
   blij dat jij dit, als vakman, bevestigd, er is erg lang over nagedacht en
   ik ben in ieder geval zeer tevreden met deze oplossing “Liner armé” !
   vriendelijke groet
   Ine

 6. Hallo Lennart, ik wil mijn zwembadwater vervangen, kan ik het water gewoon in de tuin pompen met chloor erin? En kan ik het dan vullen met kraanwater? Of zijn er mogelijkheden om tankauto te bestellen met geschikter water?

 7. Wij hebben een tweede huis ca 60 km onder Bordeaux. Wij willen het bestaande PVC bad of vervangen door een betonnen bad of het bestaande PVC bad laten upgraden (nieuwe randtegels, een elektrisch afsluitbaar dekzijl, nieuwe verwarming, filter. etc). Heeft iemand ervaring met een leverancier die betrouwbaar is en kwaliteit levert (en die bij voorkeur de engelse taal machtig is) ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven