Boîte à lire: onze boekentips

vr 5 maart 2021

Categorieën: ,

Door Maria Edelman

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book.
Onze boekenrecensent Maria Edelman leest alles wat los en vast zit en vertelt graag over wat haar opvalt en aanspreekt.
Haar bevindingen lees je hieronder.

Het rapport van de gendarme
Iedereen kent de ‘Maigrets’ van Georges Simenon (1903-1989), de veelschrijver geboren in Luik. Ik lees (en herlees) die policiers nog steeds met enige graagte, naar mijn mening staan ze aan de basis van wat nu de ‘psychologische thriller’ heet. Maigret is niet in de eerste plaats een speurneus, maar vooral steeds op zoek naar de essentie van een bepaald milieu, van de mens achter de misdadiger. Pas als hij dat doorgrond heeft, komt hij als politieman verder met zijn onderzoek. Ik vind dat Simenon een van de beste schrijvers uit de tweede helft van de vorige eeuw is en dan het jammer is dat veel mensen bij zijn naam alleen maar aan Maigret denken. Want hij heeft zoveel meer geschreven. Uitgever De Bezige Bij heeft nu 3 van die ‘andere’ boeken van Simenon gepubliceerd, ‘Manesteek’, ‘Het gebeier van Bicêtre’ en het ‘Het rapport van de gendarme’. Dat heb ik nu gelezen, ondanks die titel geen ‘policier’, maar toch – of juist – heel spannend en meeslepend. Het gedoemde leven in een afgelegen boerderij aan de Franse westkust en daar wordt voor de deur een aangereden fietser gevonden, met het adres van die ‘ferme’ op zak. Het slachtoffer is bewusteloos en in een later stadium zijn geheugen kwijt. De boerin en haar dochter doen hun best als verpleegkundigen, maar blijft de vraag: wat speelt hier? Een gendarme bemoeit zich ermee en ontdekt een wrede familiegeschiedenis die resulteert in een gewelddadige climax. Wat mij betreft: een voortreffelijke Simenon.
Het rapport van de gendarme, door Georges Simenon. Uitgeverij De Bezig Bij. € 22.90, e-book € 9,99.

De Agatha Christie-kenner
Wat een rare titel, dacht ik toen ik dit boek van de Belgische auteur Paul Jacobs (1946) toegestuurd kreeg. Ja natuurlijk weet ik wie Jacobs is, radio- en tv-presentator, toneelschrijver en tevens francofiel. Ik las eerder zijn ‘Franse zonden’ over hoofdpersoon Thomas Breens en was behoorlijk onder de indruk. Jacobs weet van schrijven, zoveel is zeker. In zijn nieuwe boek komen we Breens opnieuw tegen als hij visite krijgt van de ex-rechter William Rossin die dweept met de verhalen van Agatha Christie (1890-1976). Je hebt wel meer van die mensen maar Rossin is zo iemand die zelf zo’n boek wil schrijven. Maar ja, geen fantasie. Breens raadt hem een ‘cold-case’ aan; de nooit opgehelderde dood van de stiefvader van Rossin, in 1974 teruggevonden in een ravijn in de Ardennen. Het begin van een zoektocht naar het verleden die uiteindelijk naar ‘La France profonde’ leidt, naar het graf van nota bene Françoise Sagan tot bij een villa met zwembad in de Gers waar een jonge vrouw met haar oma is komen wonen. Breens wordt er door een onbekende indringer met de dood bedreigd, ik verraad het plot niet. Vaststaat dat hij de enige niet is die een avontuurlijke reis naar het zuiden heeft gemaakt.
De Agatha Christie-kenner, door Paul Jacobs. Uitgeverij Houtekiet. € 21,99.

3 gedachten over “Boîte à lire: onze boekentips”

  1. Vond de Simenon niet direct oké (smaken durven verschillen) daarentegen was Jacobs’ boek weer te beantwoorden aan het verwachtingspatroon gecreëerd door eerdere boeken.
    Kijk al uit naar volgende recensies.
    Au revoir

  2. Ik lees al een hele tijd de leuk geschreven boekentips met zeer veel plezier. Het zoeken naar een nieuw boek in het grote aanbod is vaak lastig, maar hier ontdek ik toch vaak weer een interessant boek. Zie vandaag voor het eerst dat de boekenrecensent een oude bekende van me is. Zo grappig, kleine wereld !

  3. Georges Simenon en Agatha Christie in een boekbespreking genoemd. Dat is toch bijzonder! Allebei veelschrijvers en door mij verslonden, lang geleden dat wel… De boeken van Paul Jacobs zijn echter zeer actueel. Zijn vorige boek De Exenkring gaat over de MeToo kwestie. De Agatha Christie-kenner is alweer het 10de of 11de boek met Thomas Breens in de hofdrol. Het complete overzicht kun je bekijken op http://www.frankrijkboeken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven