Corona: vanaf zaterdagavond 4 weken ‘confinement’

do 1 april 2021

Categorieën:

Nadat president Macron woensdagavond een nieuwe ‘confinement’ (lockdown) van 4 weken voor het hele land had afgekondigd (min of meer beperkt huisarrest, scholen dicht, ‘niet-essentiële’ winkels op slot), kwam premier Castex donderdag in de Assemblée Nationale met nadere verduidelijking.
– binnen een straal van 10 km (hemelsbreed) van je huis géén ‘attestation de déplacement’ nodig. Daarbuiten wel. Op die ‘attestation’ moet je dan aangeven om welke belangrijke reden (‘motif impérieux’) je buiten die ‘bubbel’ van 10 km onderweg bent.
– vakantie is geen geldige reden, ook niet voor 2e huis-bezitters.
– bij controles moet je kunnen aantonen dat je je binnen die 10 km-norm bevindt.
– binnen die 10 km mag je in tijdsduur onbeperkt naar buiten. Maar niet tijdens de ‘couvre-feu’ (avondklok) van 19 tot 06 uur. Die blijft gehandhaafd.
– verder dan 10 km: ‘attestation’ verplicht; aan de bestaande lijst van ‘noodzakelijke’ verplaatsingen wordt toegevoegd: je (klein-)kinderen naar elders (laten) overbrengen wegens de sluiting van de scholen.
– verbod op alcoholgebruik in het openbaar.
– iedereen (voor zover dat kan) verplicht tot thuiswerken (‘télétravail’), minstens 4 dagen per week.
– per 16 april kunnen alle 60-plussers worden gevaccineerd, per 15 mei alle 50-plussers. Aan het eind van de zomer moet iedereen boven de 18 zich hebben kunnen laten vaccineren.
– het tussenzinnetje in de toespraak van Macron dat de theaters en de café-terrassen mogelijk half mei opengaan, werd door Castex nadrukkelijk niet bevestigd. Alles hangt van de corona-cijfers af.

Die zijn niet gunstig. Minister Véran (Gezondheid) vreest binnen 7 à 10 dagen heel veel nieuwe besmettingsgevallen, en voor eind april overbezetting op de IC’s in de ziekenhuizen.

De Assemblée Nationale is in meerderheid akkoord met de besluiten van de president.

16 gedachten over “Corona: vanaf zaterdagavond 4 weken ‘confinement’”

 1. Jacob de Winkel

  Voor een medisch onderzoek (15 en 23 april) heb ik afspraken in een ziekenhuis in Rotterdam.
  Kan ik moeilijkheden verwachten onderweg i.v.m. dit confinement ?
  Ik doe er naar Nederland altijd 2 dagen over. Zijn/blijven hotels open?

  1. Om medische redenen onderweg is geen probleem. Wel een verklaring van uw ziekenhuis dat men u verwacht, een afspraak heeft. ‘Attestation de déplacement’, aankruisen ‘motif impérieux’.
   Onderweg overnachten kan. Met een bevestiging van een booking en die attestation.
   Een maaltijd: alleen ‘roomservice’.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dat staat er ook niet. Er staat ‘moet iedereen zich hebben KUNNEN laten vaccineren’. Dus geen verplichting, de mogelijkheid moet er zijn.

  1. Koop/verkoop is een geldige reden, evenals verhuizen. Verhuur waarschijnlijk ook, maarde regering heeft het daar niet expliciet over gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven