Paasbeste asperge-eitjes

vr 2 april 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Gisteren witte donderdag. The Passion – het Nederlandse pre-Paasspektakel dat zich dit jaar in Roermond voltrok – haalde ruim 2,5 miljoen tv-kijkers, live meemaken mocht niet; corona. Hier in Frankrijk hebben we weer te maken met een lockdown voor het hele land. President Macron kondigde het woensdag aan, er keken ruim 30 miljoen mensen naar. Maar voor Pasen worden de maatregelen een beetje versoepeld. Mooi, kun je van een gezellige Paasbrunch genieten met je naasten, zelfs als ze in een ander departement wonen. Wel voorzichtig blijven natuurlijk, de beschermende maatregelen in acht nemen en voor de avondklok weer thuis. Lijkt me prima, maar ik hoef niet zo nodig, ik Paasbrunch gewoon op m’n eigen terras, al zeiden die lui van Météo France dat we misschien regen krijgen. Maar die zitten er wel vaker naast en dus ga ik gewoon aan de slag. Met m’n favoriete dunne groene voorjaarsasperges en een eitje, een glaasje bubbels. Mopje Matthäus Passion van Bach erbij en de passie is compleet. Bon Paques!

Ingrediënten:
4 grote eieren
4 dunne plakjes bacon
8 groene asperges
4 eetlepels mascarpone
geraspte parmesan
peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Groene asperges hoeven vroeg in het seizoen, als ze nog dun zijn, meestal niet geschild te worden. Afspoelen (niet de kopjes) onder de kraan en het onderste uiteinde eraf snijden is dan voldoende. Kook de asperges in ruim water in een minuutje of tien beetgaar. Af en toe controleren, het kan ineens snel gaan. Laat ze meteen afkoelen en uitlekken op keukenpapier. Snij het bovenste deel met kopje eraf en snij de rest in stukjes. Hou de kopjes apart.
Snij de plakjes bacon in reepjes en bak ze, zónder olie of boter, in een koekenpan met anti-aanbaklaag knapperig. Draai het vuur laag en doe er de mascarpone bij. Laat zo’n 2 minuten pruttelen, af en toe omroeren. Doe er de asperges bij, draai er wat peper overheen en roer door elkaar. Draai het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet vier vuurvaste bakjes in met olijfolie.
Verdeel het bacon/asperge/mascarponemengsel over de bakjes en bestrooi alles met een dun laagje parmesan.
Breek boven elk bakje een ei: laat eerst zoveel mogelijk het wit eruit lopen en probeer de dooier heel te houden en die er op het laatste moment pas bovenop te laten glijden.
Drapeer er de achtergehouden aspergepunten omheen, geef nog een draai aan de pepermolen.
Zet de bakjes in een deels met water gevulde ovenschaal (de bakjes moeten nog wel een stukje boven het water uit steken) en zet die in het midden van de voorverwarmde oven. Na een minuutje of 10 is het eiwit gestold en zijn de dooiers nog bijna vloeibaar. Zo niet, dan nog even langer laten staan.
Zet de bakjes op een onderbordje en serveer ze lekker heet.
Geef er (geroosterd) brood bij om mee te soppen en – vooruit, het is Pasen – een glaasje prosecco of andere bubbels.

1 gedachte over “Paasbeste asperge-eitjes”

  1. Beste Renée,
    Heb gisteren dit gerecht mijn gasten voorgezet en ze vonden het heerlijk!
    Touche finale: Heb enkele draadjes safraan, uit onze eigen productie (safranier) aan de saus toegevoegd wat een extra tintje en smaakje gaf!
    Merci…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven