Franse kampioenen: Nutella en Ricard

di 6 april 2021

Door Peter Hooft

Er is weer iets onderzocht, dit keer door de internationale cijferbreier Nielsen. In 2020 werd in de Franse supermarchés in de ‘vloeibare’ sfeer de hoogste omzet in cijfers gescoord door de ‘anisette’ Ricard, gevolgd door mineraalwater Cristaline; Coca-Cola en Heineken op de 4e plaats.
De resultaten werden met enige bombarie wereldkundig gemaakt, althans in Frankrijk.
Ik wil best aannemen dat die Nielsen op de lagere school qua optellen al een rekenwondertje was en een pluim verdiende. Maar omdat ik weleens in zo’n supermarché – heden ten dage gemaskerd – in de rij voor de kassa sta en de verplichte ‘distance sociale’ in acht neem, heb ik dan alle tijd om in de winkelmandjes van andere tot de wachtkamer veroordeelden te loeren.
En dan zie ik meer Pernod dan Ricard en meer Kronenbourg dan Heineken. Van mineraalwater hoef ik gelukkig geen verstand te hebben, in mijn omgeving kun je gewoon op water uit de kraan vertrouwen. Maar in betrekkelijk weinig van die winkelwagentjes zie ik Cristaline. Er zijn kennelijk meer watermerken dan je op valse bankbiljetten kunt ontdekken.
Nielsen telde verder. In een andere competitie, die van de smeerproducten. Zoals al jaren staat Nutella op één, en de boter van Le Président op twee.
Ter hoogte van die kassa dacht ik: zou best kunnen kloppen, meneer Nielsen. Nutella en Le President, niet te missen in die winkelwagentjes.
Ik weet wel dat de Fransen choco-verslaafd zijn en dat een of andere buitenlandse firma daar handig op ingespeeld heeft, Zwitsers of Italianen, ik weet het niet. De Fransen hebben in elk geval een droomkans op hun eigen megamarkt laten verslonzen. Nou ja, dat komt wel vaker voor.
Ik ben niet van de chocolade, per saldo een vrij ordinair smaakmakertje. En evenmin van de boter. Niet dat ik ooit kook, maar ik zie weleens recepten met boter voorbij komen. Ik denk dan: doe mij gewoon olijfolie. Dat kan ook, meen ik te weten.
Die cijfers, het zal allemaal wel. Maar hoe komt die meneer Nielsen eraan?
Noteert hij mijn persoonlijke voorkeur voor Ricard boven Pernod? Dat ik toevallig liever Frans bier dan Heineken drink?
De rij bij de kassa is een onveilige situatie. Voor je ’t weet, ben je zo’n nieuw besmettingsgeval en anders word je wel genoteerd als anti-Nutella en anti-President.
Verloren van de Franse kampioenen die toch al gewonnen hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven