Koud! De vignerons stoken fikkie in de wijngaarden (filmpje)

do 8 april 2021

Categorieën: ,

In vrijwel heel Frankrijk zijn de nachten aan de koude kant, er is sprake van ‘historisch’ lage temperaturen voor deze tijd van het jaar. En – althans in het zuiden – is het qua ‘gevoelstemperatuur’ ook overdag niet echt prettig: de mistral weet weer eens van wanten, al dagen.
Ter indicatie van de nachttemperaturen: Sault (Vaucluse) -10, Cabasse (Le Var) -8, Salon-de-Provence (Bouches-du-Rhône) -4,3, Die (La Drôme) -7,5.
Zulke lage temperaturen zijn een bedreiging voor de wijnbouw en de fruitoogst. De onrust op de domaines nam verder toe doordat Météo France hagel (en sneeuw) niet uitsloot.
Een aantal wijnboeren koos ervoor om via ‘chaufferettes’ en ‘bougies’ te proberen de prille knoppen van de uitlopende wijnranken te beschermen tegen de (nacht)vorst. Het komt erop neer dat er in de vignobles tussen de wijnstronken ‘vuurpotten’ worden neergezet, die de omgevingstemperatuur boven het vriespunt moeten zien te houden. Dat lukt, soms. En dat ziet er zo uit: klik hier.
Volgens de weerhelderzienden van Météo France wordt het in weekeinde wat warmer, maar dan mogelijk in combinatie met regen.

2 gedachten over “Koud! De vignerons stoken fikkie in de wijngaarden (filmpje)”

  1. Het is een drama! In de Bourgogne lijkt 2021 nu al uit te draaien op een kwantitatief rampjaar. Het was op veel plaatsen in de Côte d’Or en zuidelijker zelfs -8. Bij dergelijke temperaturen is er ondanks de kacheltjes geen redden meer aan. De wijngaarden in de heuvels, waar veelal de Premiers en Grands Crus vandaan komen, zijn zwaar geraakt. Soms is er 90% schade. Bijna alles weg…
    Ik zag ook foto’s van door vorst aangetaste stokken in de Hérault. Ook zware tegenslag bij Le Clos du Caillou in Courthézon, waar ik maandag op dit platform nog over schreef: een trieste foto van een jonge scheut die er vreemd slap bij hangt en het kopje letterlijk laat hangen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven