Actualités: meer dan 100.000 corona-doden, de versoepelingskalender, beperkt binnenlands vliegen, restauratie Notre Dame, en meer

za 17 april 2021

Categorieën:

Corona: meer dan 100.000 doden
Er zijn in Frankrijk nu meer dan 100.000 corona-slachtoffers te betreuren. De teller staat (vrijdagavond) op 100.433. In het afgelopen etmaal overleden 309 mensen. President Macron overweegt een Dag van Nationale Rouw en een hommage aan de slachtoffers.
In totaal zijn ruim 5,2 miljoen mensen met het virus besmet (geweest). In de laatste 24 uur 36.440 nieuwe besmettingsgevallen.
De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is de laatste dagen van 342 naar 376 opgelopen. Het besmettingspercentage (positief getesten) van 9,1% naar 9,6%.
Er zijn nu 12.287.795 mensen (18,3% van de bevolking) één keer gevaccineerd, en 4.4410.619 (6,6%) twee keer.
Zoals steeds op dit platform op woensdagochtend de ‘coronaweek in cijfers’.

Corona: de ‘versoepelingskalender’
Volgens premier Jean Castex is de derde golf van het virus allerminst voorbij. Niettemin is er een – niet officieel bevestigde – kalender voor versoepeling van de beperkende maatregelen:

– Op 26 april heropening van de crèches en lagere scholen.
– Op 3 mei heropening van het voortgezet onderwijs, de collèges en de lycées.
– Op 3 mei opheffing van de regel dat je – zonder een ‘attestation de déplacement’ – niet verder dan 10 km van je huis mag zijn. Maar de ‘couvre-feu’ (avondklok) van 19 tot 06 uur blijft dan vooralsnog gehandhaafd.
– Op 15 mei heropening van de terrassen, de ‘niet-essentiële’ winkels en musea.
– Op 12 juni heropening van de restaurants waar je binnen eet, van de binnenruimtes van cafés en van theaters en bioscopen.

Keuring voor motorfietsen
Vanaf 1 januari moeten ook motorfietsen gekeurd worden, de ‘contrôle technique’. De Fédération Française des Motards is razend en heeft in een aantal steden al protestactie georganiseerd.

Subsidie voor elektrofietsen?
Een elektrische fiets zou in Frankrijk gemiddeld € 2.079 kosten. In het parlement ligt nu een voorstel om de aanschaf ervan te subsidiëren, zoals ook bij elektrische auto’s. Het zou moeten gaan om een maximum van € 1.000.

Binnenlands vliegen beperkt
Er komt een verbod op binnenlands luchtverkeer als het gaat om bestemmingen die binnen 2,5 halfuur ook per trein bereikbaar zijn. ‘La Convention citoyenne pour le climat’, het ‘burgerparlement’ van 150 willekeurig gekozen Fransen, een idee van president Macron, wilde 4 uur. Dat ging het parlement te ver.

Senaat: aanscherping van de wet tegen ‘separatisme’
Het debat in Frankrijk ging deze week vooral ook over de wet tegen islamitisch separatisme, ‘ter ondersteuning van het respect voor de principes van de Republiek’. De bedoeling is de invloed van de politieke islam te beperken.
De Senaat wil toegevoegd hebben:
Geen moeders met hoofddoek bij buitenschoolse opvang, geen hoofddoek voor minderjarigen in publieke ruimten, geen burkini in zwembaden, geen hoofddoek bij sportieve evenementen.
In het wetsvoorstel wordt neutraal gesproken over religieuze symbolen en gebedshuizen. Daarom zijn de bisschoppen tegen. Volgens hen staat er impliciet dat alle gelovigen onbetrouwbaar zijn, onder wie katholieken.

Notre Dame: in 2024 klaar
President Macro kwam precies 2 jaar na de brand in de Notre Dame in Parijs (15 april 2019) even kijken hoe het met de restauratie gaat. Hij blijft erbij dat de klus in 2024 geklaard is, zoals hij een dag na de vuurzee al beloofd had. In heel Frankrijk wordt ondertussen nog in bossen gezocht naar het meest geschikte eikenhout voor het herstel van de kathedraal.

Nog iets over corona
– Mensen in het onderwijs en bij de politie, ouder dan 55, krijgen voorrang bij het vaccinatieprogramma.
– Bij de ‘oversterfte’ in Frankrijk (2020) zijn 49% ‘buitenlanders’ aan het virus bezweken en 23% ‘Fransen’. Vooral mensen met een Afrikaanse achtergrond overleden bovengemiddeld.
– De omstreden professor Didier Raoult blijft erbij dat het anti-malaria middel hydroxychloroquine 75% minder kans geeft op dodelijke slachtoffers.
– Politievakbonden laten weten dat er van corona-controle op de aéroport Nice-Côte d’Azur weinig terechtkomt. Hordes mensen lopen dwars door elkaar heen, er is volstrekt onvoldoende personeel om te checken wie een negatieve test kan overleggen.

6 gedachten over “Actualités: meer dan 100.000 corona-doden, de versoepelingskalender, beperkt binnenlands vliegen, restauratie Notre Dame, en meer”

 1. Harry Dubbelboer

  Bonjour
  Wat ik nog mis in de op te heffen maatregelen is het opheffen van het verbod om tussen de departementen te reizen

  1. Eerdekens Marleen

   Dag Harry en Coco
   Ik vind je reactie terecht, maar ben blij hier iets van je te lezen.
   Wanneer kunnen we terug naar Frankrijk ? Het is spannend afwachten. Marleen en Dirk

  2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dat is nog niet zeker, regeringswoordvoerder Attal heeft het over “misschien” en houdt een slag om de arm.

 2. Wij willen als het mogelijk is 3 mei naar onze mobilehome in Sorede om wat reparaties te doen kunnen we dan door Frankrijk met cpr test.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven