Een bouwvergunning: hoe werkt dat?

di 27 april 2021

Categorieën: , ,

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder op de site (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Door Esther Bus

Voor veel mensen is het proces van vergunningaanvraag en -verlening in Frankrijk een ondoorzichtig proces. Toch is het waarschijnlijk eenvoudiger dan u denkt. Ik leg het in een notendop even uit.

1. Als u een stuk grond op het oog hebt, is het belangrijk na te gaan of er op dat mooie perceel ook echt gebouwd mag worden. Bijna elke gemeente in Frankrijk heeft een bestemmingsplan en dus is het eenvoudig na te gaan of het terrein binnen de ‘bebouwbare’ zone van de gemeente valt.
Kijk (of laat kijken) vervolgens naar de lokale bouwregels. Als een terrein valt onder het toeziend oog van de architect van ‘Bâtiment de France’ dan ontkomt u er niet aan daar in het ontwerp rekening mee te houden. Bijvoorbeeld bij mij in de Dordogne betekent dat vaak dat u met een Périgordiaans dak dient te bouwen.
2. Alvorens een bouwvergunning te kunnen aanvragen, moet er een akkoord van de SPANC (Service Public d’Assainissement Non-Collectif) zijn. Die ziet toe op de zuivering van huishoudelijk afvalwater, in de praktijk de aanleg van een septic tank en drainage. Dit geldt natuurlijk alleen voor bouwterreinen zonder aansluiting op de riolering.
3. Voor de aanvraag van de bouwvergunning heeft u een formulier nodig met diverse bijlagen zoals tekeningen, een korte beschrijving van het project en foto’s van het terrein met daarin het toekomstige huis geprojecteerd. Bij dit alles dient een ‘étude thermique’ te worden gevoegd, een rapport waarin staat dat aan alle energienormen wordt voldaan als het gaat om isolatie en soort verwarming.
4. Voor een bouwvergunning moet u bij de gemeente zijn. De burgemeester zal kijken of het project aan alle plaatselijke regels voldoet waarna uw plan naar de DDT (Direction Départementale des Territoires) wordt gestuurd (en indien van toepassing naar de architect van “Bâtiment de France”). Hier wordt nagegaan of het project strookt met de departementale urbanisatie- en milieupolitiek.
5. De beslistermijn voor een bouwvergunning bedraagt 2 maanden en 3 maanden voor een project dat valt onder de architect van ‘Bâtiment de France’.
Voor de aanvraag van een bouwvergunning heeft u tot 150 m² woonoppervlakte geen architect nodig, boven deze woonoppervlakte is het verplicht.
Heeft u na 2 of 3 maanden nog niets gehoord? Dan is de vergunning van rechtswege verleend. Het is raadzaam hiervan een schriftelijke bevestiging aan de gemeente te vragen.

Esther Bus is sinds 1998 bouwbegeleider in de Dordogne, kent bouwpercelen en aannemers, weet van de regelgeving en helpt graag bij taal- en cultuurbarrières: https://www.maisonendordogne.com

2 gedachten over “Een bouwvergunning: hoe werkt dat?”

 1. Adriaan Huijskens

  Hoi Esther,
  En als je van een bestaande bouwlaag (100m2) die op de oorspronkelijke tekening als garage was aangemerkt, deze inricht als woonlaag met woonkamer, 2 slaapkamers, badkamer, keuken en toilet (keuken en toilet is al diverse jaren aanwezig), moet je hier dan ook een bouwvergunning of iets dergelijks aanvragen?

 2. Beste Adriaan,
  Voor een verandering van bestemming (waarvan hier sprake is) dient u een bouwvergunning aan te vragen.
  Succes en op het gemeentehuis kunnen ze u hier zeker bij helpen.
  Esther Bus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven