Actualités: betere coronacijfers, de versoepelingskalender, heropening hotels, Festival Avignon gaat door, militairen waarschuwen, en meer

za 1 mei 2021

Categorieën:

Zaterdag 1 mei

Corona: iets betere cijfers
Allicht enige reden voor optimisme: minder nieuwe besmettingsgevallen en de ‘taux d’incidence’ (aantal besmette mensen per 100.000) daalt, evenals het percentage positief getesten. Er liggen minder corona-patiënten in de ziekenhuizen, minder slachtoffers zijn er slecht aan toe.
In het afgelopen etmaal werd het virus bij 24.299 mensen vastgesteld. Het ‘daggemiddelde’ is nu circa 25.000, twee weken geleden nog 35.000. Er liggen 28.930 mensen in een hospitaal, 557 minder dan een dag eerder. Van hen zijn er 5.675 ernstig aan toe, 129 minder dan een etmaal geleden.
De ‘taux d’incidence’ is van 302 naar 279 gedaald, het besmettingspercentage van 9,97% naar 9,2%.
Er overleden in de afgelopen 24 uur 271 mensen aan het virus, het dodental bedraagt nu 104.543.
Vaccinatie: 15.590.272 mensen (23,3% van de bevolking) zijn ‘geprikt’, 6.444.726 (9,6%) twee keer.
Per 15 juni kunnen alle volwassenen zich laten vaccineren.

De versoepelingskalender

3 mei:
– Handhaving ‘couvre-feu’ (avondklok) tussen 19 en 06 uur.
– Niet ‘essentiële’ winkels blijven dicht.
– Overdag geen verplichte ‘attestation de déplacement’ meer voor wie meer dan 10 km van huis gaat.
– Geen beperkingen meer van interregionaal verkeer.
– Heropening van het voortgezet onderwijs, in de hoogste klassen maximaal 50% van de leerlingen.

19 mei:
– Avondklok van 21 tot 06 uur.
– Heropening van de winkels, terrassen, musea, bioscopen en theaters; gelimiteerd aantal aanwezigen.
– Sportwedstrijden met een gering aantal toeschouwers.
– Meer dan 10 mensen bij elkaar op een kluitje blijft verboden.

9 juni:
– Avondklok vanaf 23 tot 06 uur.
– Heropening van restaurants en sportscholen.
– Festivals en evenementen max. 5.000 toeschouwers, met een ‘pass sanitaire’.
– Buitenlandse toeristen welkom, met een ‘pass sanitaire’.

30 juni:
– Opheffing van de avondklok.
– Geen beperking aantal toeschouwers bij evenementen, ‘pass sanitaire’ wel verplicht.
– Geen heropening van discotheken en nachtclubs.

De regering wijst erop dat er een ‘freinage d’urgence’ (noodrem) ingezet zal worden als de cijfers -per departement- daartoe aanleiding geven.

Herziene ‘alarmfase’
De regering heeft de ‘alarmfase’ aangepast. Die gold bij een ‘taux d’incidence’ van 250 en impliceert strengere maatregelen. Nu is die norm/het plafond, naar 400 verhoogd.
Er waren gisteren (vrijdag) 8 departementen met een cijfer boven de 400: Bouches-du-Rhône, L’Oise, Parijs, La Seine-et-Marne, L’Essonne, Le Saine Saint-Denis, Le Val-de-Marne en Le Val d’Oise.

De Indiaase variant
Bij 4 mensen is de ‘Indiaase’ variant van het virus vastgesteld: 2 in de Bouches-du-Rhône, 1 in Bordeaux, 1 in de Lot-et-Garonne. Allen waren recent uit India in Frankrijk gearriveerd en zitten nu 15 dagen in quarantaine.

Heropening van de hotels
Op 6 en 7 mei heropenen ‘hotel-palaces’ als het Negresco in Nice en het Martinez in Cannes hun deuren. Gasten mogen uitsluitend op hun kamer eten.
Vanaf 19 mei ook in de eetzalen. Maar dus alleen de hotelgasten.

Agenda: Festival Avignon gaat door
De 75e editie van het fameuze Festival d’Avignon (Vaucluse) gaat door. Van 5-25 juli. De organisatoren gaan ervan uit dat er geen probleem is als de vele duizenden belangstellenden een ‘pass sanitaire’ hebben. Voor de economie van de stad is het festival van levensbelang.

Militairen waarschuwen
In een artikel in het weekblad Valeurs Actuelles eisen 20 gepensioneerde generaals hard optreden van president Macron tegen ‘la horde des banlieus’. Ze menen dat de beschaving in Frankrijk onder druk staat en vrezen een burgeroorlog. Het stuk is mede ondertekend door 100 hooggeplaatste militairen in actieve dienst en zo’n 1.000 steunbetuigers binnen het leger. De minister van Defense is razend en de Militaire Raad bekijkt welke disciplinaire maatregelen getroffen moeten worden tegen de militairen die nog actief zijn. Ze worden immers geacht politiek neutraal te zijn.
Uit een enquête van Harris Interactive zou blijken dat 58% van de Fransen het met de (ex)generaals eens is. Volgens 72% gaat het in het land de verkeerde kant op, 84% meent dat er sprake is van een dagelijkse toename van het geweld.

Anti-semitische moord: geen straf
In een aantal steden gingen vele duizenden mensen de straat op uit protest tegen het besluit van het Hof van Cassatie om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen Kobil Traoé, die in 2017 in Parijs zijn Joodse buurvrouw Sarah Halimi vermoordde. Justitie had eerder geoordeeld dat het om een anti-semitische daad ging. Volgens het Hof kan hij niet vervolgd worden omdat hij ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat hij toesloeg. Drugs. In de Franse wet staat dat. Wie niet bij zinnen was bij het plegen van een misdaad, kan niet strafrechtelijk vervolgd worden. President Macron heeft zijn regering nu opdracht gegeven op de kortst mogelijke termijn met een voorstel te komen om die wet te wijzigen.

Een Lidl-referendum in La Drôme
In de gemeente Aouste-sur-Sye (La Drôme) zagen de bestuurders weinig in de vestiging van een Lidl-filiaal op een bepaalde plek. De teleurgestelde supermarché heeft nu zelf een ‘referendum’ uitgeschreven, in de hoop en verwachting dat de bevolking anders oordeelt.

Herkansing voor Macron?
Een jaar voor de nieuwe verkiezingen gunt 61% van de Fransen president Macron geen tweede ambtstermijn. Slechts 38% vindt hem een goede bestuurder. En maar 36% oordeelt positief over premier Castex. Zijn voorganger Édouard Philippe, nu burgemeester van Le Havre, zou met een populariteitsscore van 51% de meeste kans maken om de volgende president te worden.

Arrestatie leden Italiaanse Rode Brigade
In Frankrijk zijn deze week 7 leden (5 mannen, 2 vrouwen) van de voormalige Brigate Rosse gearresteerd, de extreem linkse organisatie die in de jaren zeventig en tachtig dood en verderf zaaide in Italië. Waaronder de ontvoering van en de moord op ex-premier Aldo Moro. Naar Frankrijk gevlucht leefden ze een tamelijk onbezorgd bestaan nadat president Mitterrand in 1985 besloot dat ze niet aan Italië uitgeleverd zouden worden, tenzij er bewijs was dat ze persoonlijk bloed aan hun handen hadden. Hun huidige arrestatie heeft groot opzien gebaard, hun advocaten zijn verontwaardigd. Ze woonden in alle openheid in Frankrijk, iedereen wist van hun achtergrond, ze zijn nu veelal grootouders. Waarom president Macron nu ineens tot de aanhouding van 10 ex-Brigadisten (3 waren niet thuis toen de politie voor de deur stond) heeft besloten, is niet duidelijk. Mitterrand had hen feitelijk asiel verleend. De rechter moet nu beslissen of het daadwerkelijk tot uitlevering komt.

10 gedachten over “Actualités: betere coronacijfers, de versoepelingskalender, heropening hotels, Festival Avignon gaat door, militairen waarschuwen, en meer”

  1. Elke week lees ik met veel plezier jouw kijk zuid Frankrijk. Wij hopen zsm zelf van het mooie z frankrijk te genieten

  2. Hoopgevend nieuws, wat mij bevreemd is de berichtgeving over de toerist die op 9 juni weer welkom zou zijn, terwijl er voldoende Nederlanders met of een pcr test of gevaccineerd nu reeds door Frankrijk reizen, wat is waar ?

    1. Je moet een negatieve Corona test en een “verklaring op eer” (zie op France Corona) kunnen voorleggen. Gisteren aangekomen in de Vaucluse, geen enkele controle, ook niet aan de grens met België. Maakt niets uit, enkel de eerste 2 documenten zijn nodig.

    2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Waar is, dat het officieel niet mag maar dat weinig Nederlanders er zich iets van aantrekken omdat de pakkans klein is.

  3. Ik moet binnenkort voor werk naar Nederland, moet ik dan eerst in quarantaine? Wat houdt een verklaring op eer in?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven