Korte lontjes achter het stuur: PACA aan kop

do 13 mei 2021

Door Patrick de Graaf

Hemelvaartsdag, druk op de weg, on ‘fait le pont’ voor een lekker lang weekeinde, coronarestricties of niet. En dat was als vanouds te merken ‘en route’. Met name hier in het zuiden staan we er weer gekleurd op. Automobilisten in de regio Le Sud/PACA blijken nog net niet het allerhufterigst van Frankrijk te zijn, maar het scheelt niet veel. Volgens onderzoek van snelwegbeheerder Vinci Autoroutes schelden we hier in het zuiden het hardst, maken we de meeste obscene gebaren, bellen we achter het stuur, rijden we net iets te vaak met een slok op en zijn we niet te beroerd om uit te stappen en ‘verhaal te gaan halen’ bij de bron van onze ergernis, doorgaans een medeweggebruiker.
Op de inmiddels alweer 11e jaarlijkse Vinci-barometer – gerealiseerd door onderzoekbureau Ipsos onder 2.400 Fransen – komt de regio PACA ‘over all’ op de derde plaats, na Les Hauts-de-France en l’Île de France, als het om onbetamelijk weggedrag gaat.
Wordt er landelijk door ongeveer 65% van de Fransen gescholden achter het stuur, de regio PACA haalt met gemak 70%. Gevolgd door de automobilisten uit de Auvergne-Rhône-Alpes, Hauts-de-France en d’Ile-de-France met 68%.

Minute-Auto zocht een poosje geleden uit wat de favoriete scheldwoorden zijn.

Voor mannen:
1° Connard / Connasse 74%
2° Enculé 56%
3° Putain 53%
4° Fils de pute 46%
5° Batard 26%
6° Salaud / Salope 25%
7° Abruti 24%
8° Merde 20%
9° Blaireau 7%
10° Pauvre con 6%

Voor vrouwen:
1° Connard / Connasse 73%
2° Putain 51%
3° Enculé 49%
4° Merde 29%
5° Fils de pute 27%
6° Abruti 22%
7° Salaud / Salope 19%
8° Batard 17%
9° Blaireau 12%
10° Idiot 9%

De betekenis er liever eerst even bij zoeken voor je ze gebruikt.

Zo’n 54% van de Franse automobilisten belt tijdens het rijden, en dan niet handsfree. Rondom Parijs maakt 62% zich daar schuldig aan, in de Nouvelle-Aquitaine is dat 59% en in de regio PACA 58%.
Rijden met een slok op vinden ze in Bretagne niet echt een probleem: circa 18% doet het, in PACA is dat 15%. En dat ligt aardig boven het landelijk gemiddelde van 12%.
Uitstappen en even verhaal halen bij een medeweggebruiker? Dat wint L’Île-de-France met 25%. PACA is goede tweede met 24%. De opgewonden standjes wonen duidelijk in en rondom Prijs en in het zuiden. Commentaar van Bernadette Moreau, déléguée générale de la Fondation Vinci Autoroutes, in Le Parisien: “Waarschijnlijk omdat in die regio het verkeer het drukst is en autorijden de meeste stress oplevert.” Zou het echt?

4 gedachten over “Korte lontjes achter het stuur: PACA aan kop”

  1. Wij wonen al 23 jaar in de Corrèze, op de grens van de Cantal. Echt rustig platteland hier met heel weinig opgewonden strandjes en bijzonder weinig scheldwoorden. Van sommige woorden moet ik de betekenis toch even opzoeken. Leuk geschreven stukje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven