Ondertussen op de golfbanen

ma 7 juni 2021

Categorieën: ,

Door Patrick de Graaf

Voor veel mensen niets heerlijkers dan een rondje golfen in Zuid-Frankrijk. Maar door de pandemie zat het er even niet in. Nu we langzaam uit de crisis klimmen vertelt 
Jurgen Wondergem, directeur van Royal Mougins (Alpes-Martimes) wat hem en zijn resort overkwam. En hoe er een mooie toekomst gloort.

En toen mocht ineens niks meer
“Net als alle ondernemers waren wij net begonnen met het uitrollen van de plannen voor 2020. Ergens ver weg hadden we wel gehoord van ‘een virus’ maar we dachten allemaal dat het niet zo’n vaart zou lopen. De eerste twee maanden van 2020 waren we nog hard bezig met verbouwingen en aanpassingen in ons clubhuis en het terras. We konden net weer open om vervolgens zo’n 10 dagen later gedwongen te worden volledig te sluiten. De golfbaan, het hotel, de spa en het restaurant moesten per direct dicht.”

En dus amper een mens te bekennen?
“Ja, een volledig verlaten resort zonder ook maar één gast. Zelfs de meeste ‘résidents’ bleven in hun land van herkomst. En zo moesten we 90% van onze medewerkers naar huis sturen. Alleen de greenkeepers mochten en moesten doorwerken omdat Moeder Natuur uiteraard haar werk bleef doen. Een golfbaan vraagt nu eenmaal 7 dagen per week verzorging”.

Kregen jullie hulp van de regering?
“Gelukkig wel. Het systeem van de ‘chômage partiel’ werkte en werkt uitstekend. Medewerkers die gedwongen thuis zaten, ontvingen 84% van hun netto-inkomen. Dat moest dan wel voorgeschoten worden maar de overheid maakte elke keer keurig binnen twee weken de betreffende bedragen over. Ik zeg het niet vaak maar hulde aan de Franse overheid was en is op zijn plaats voor deze specifieke steun. Tijdens die eerste lockdown hebben we ook geprobeerd extra staatsteun te verkrijgen. De regering bood leningen (via je eigen bank) aan met 90% overheidsgarantie en een looptijd van maximaal 5 jaar tot een hoogte van 20% van de jaaromzet. Door onze ingewikkelde bedrijfsstructuur kwamen we niet in aanmerking, een tegenvaller natuurlijk”.

Jullie gingen vast niet bij de pakken neerzitten
“Nee, geen sprake van. Zo hebben we een foodtruck gekocht toen ons restaurant in de tweede lockdown wederom op last van angstige politici gesloten moest worden. ‘A emporter’ mocht tenslotte wél. Het moet gezegd dat onze chef succes had met allerlei snacks en ook de oer-Nederlandse bitterbal ontbrak niet. Bovendien konden we er op die manier voor zorgen dat een aantal medewerkers niet de hele dag thuis hoefden te zitten”.

Hoe reageerden jullie leden op hun gesloten golfbaan?
“Onze leden, iets van 40 verschillende nationaliteiten, verdienen niets dan lof want zij zijn ons door dik en dun blijven steunen ondanks dat hun golfbaan dicht was. Niemand begreep overigens waarom golfbanen dicht moesten terwijl nu juist in de buitenlucht, met maximaal 4 spelers en voldoende ruimte tussen de spelers de kans op besmetting zo goed als nihil was en is.”

En nu?
“We zijn weer open, maar draaien vooralsnog op halve kracht. Het hotel is uiteraard niet volgeboekt in verband met alle in-en uit-reisbeperkingen. Vele leden zijn nog niet in Mougins. Maar na die lange maanden geven de huidige vrijheden de burger weer moed.
We zien de reserveringen voor augustus en september binnenstromen. Voor juni en juli ondervinden we nog een afwachtende houding. Mede omdat we positief gestemd zijn over het 2021 zomerseizoen hebben wij onze tarieven niet naar beneden bijgesteld. De vraag zal groter zijn dan het (golf) aanbod.”

Jullie zijn optimistisch
“Ja, want de golfsport zit behoorlijk in de lift. Veel banen zien hun aantal bezoekers en zelfs leden flink stijgen. Misschien ook wel dankzij corona. Want golf is die gouden mix van sportief bezig zijn in de buitenlucht, op afstand van elkaar. Komt bij dat golfers coût que coût willen golfen en als ik kijk naar de aanmeldingen voor onze Royal Mougin Golf Academy denk ik dat golf nu meer jongeren trekt dan voorheen. En wie weet zijn de mensen het wandelen wat beu. Ik ben ook optimistisch omdat we nu samenwerken met consultant Ryder Cup hoofdgreenkeeper Alejandro Reyes. Een non-stop garantie voor verfijningen van ons uitdagende parcours.”

Royal Mougins Golf Resort, 424 Avenue du Roi, Mougins
Site: https://www.royalmougins.fr/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven