Actualités: Corona: de regels, de besmettingen en het verzet

ma 19 juli 2021

Categorieën:

Actualités 19 juli

Voor alle duidelijkheid: Frankrijk acht je ‘volledig’ gevaccineerd, 7 dagen na een tweede ‘prik’ met BioNtech, Pfizer, Moderna en/of AstraZeneca. Eén vaccinatie met Janssen ‘geldt’ pas na 28 dagen als ‘compleet’.
Niet ‘volledig’ ingeënt, vergt een negatieve test van minder dan 24 uur.
In twee opzichten stijgt de onrust in Frankrijk: de pandemie is allerminst onder controle en het verzet tegen de invoering van een ‘pass sanitaire’ (waarmee je toegang krijgt tot cafés, restaurants, ‘centres commerciales’, musea e.d.) neemt radicale vormen aan.

In het etmaal van zaterdag/zondag 12.532 nieuwe besmettingsgevallen (voor het overgrote deel de Delta-variant), in de drie voorafgaande etmalen in totaal 23.400. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) steeg – op nationaal niveau – in een paar dagen van 39,5 naar 63 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 1,6% naar 2,0%.

In aanmerking genomen dat de Franse regering voor die ‘taux d’incidence’ 50 als kritische norm hanteert, er zijn nu 37 departementen waar het getal (ver) boven die 50 ligt. Begin vorige week nog maar 12 departementen.
De situatie is het somberst in departementen met veel toerisme: Pyrénées-Orientales: 299,6; Haute-Corse: 249,1; Alpes-Maritimes: 133,6; Charante-Maritime: 109; Bouches-du-Rhône: 109,5.
Ook in de gevarenzone: de Var met 69,5 en de Vaucluse met 54,2.
In de Drôme: 35,2, in de Dordogne 30,1.

Ondertussen neemt het verzet tegen de aangekondigde beperkende maatregelen (die ‘pass sanitaire’) toe. Afgelopen zaterdag (volgens Binnenlandse Zaken) 114.000 manifestanten in het hele land. In werkelijkheid veel meer. De strijdkreten: tégen ‘la dictature’, vóór ‘la liberté’.
In het departement Isère en in het Pays-Basque zijn dit weekeinde vernielingen aangericht bij test-locaties. Er zijn demonstranten gesignaleerd met een gele ‘Joden-ster’.

Het parlementslid Martine Wonner (ex-LREM, de partij van president Macron) heeft opgeroepen de kantoren van andere volksvertegenwoordigers, die vóór die pas zijn, te bezetten.
Zowel ‘rechtse’ leden van de Senaat als afgevaardigden van de ‘linkse’ La France insoumise hebben zich tot de Conseil Constitutionnel (Grondwettelijke Raad) gewend. Met de vraag of die ‘pass’ eigenlijk wel kan.

Premier Castex houdt woensdag 21 juli om 13 uur een persconferentie.
Misschien heeft hij nieuws. Onze wekelijkse woensdagrubriek ‘corona in cijfers’ op dit platform zal daarom pas in de middag verschijnen.

2 gedachten over “Actualités: Corona: de regels, de besmettingen en het verzet”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven