Een grapje, monsieur le president!

wo 4 augustus 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

(klik op de afbeelding om hem te vergroten)

Met meer dan enige welwillende belangstelling volg ik al een tijdje de activiteiten van monsieur Michel-Ange Flori die in Sanary (Le Var) woont. Want hij krijgt mij steeds even aan het lachen, en president Macron juist niet.
Even toelichten.
Die meneer Flori is een succesvolle zakenman en onder meer eigenaar van ‘affichages’ (billboards, ik weet niet hoe die in het Nederlands heten) langs de weg. Die verhuurt hij aan wie reclame wil maken, maar een paar houdt hij voor zichzelf. Om op een meestal vrolijke, cartooneske manier daar dan zijn mening te verkondigen. Die is pro Gele Hesjes en anti Macron.
En in deze periode van het opvlammende oproer in verband met de in sommige branches verplichte vaccinatie en de ‘pass sanitaire’ is hij als actievoerder dezer dagen hoogst actief.
Zo koos hij er – wat mij betreft in dit geval weinig creatief – voor Macron op een billboard af te beelden met zo’n Hitler-snorretje. De bijbehorende tekst:”Obéis, fais-toi vacciner” (Gehoorzaam, laat je vaccineren!).
Daarmee ‘vertaalde’ hij ongetwijfeld het gevoel van de 204.000 anti-pass demonstranten van afgelopen zaterdag. Die mensen zijn over het algemeen niet tegen vaccineren, wél tegen overheidsdwang.
De president zelf, volgens mij toch al geen lachebekje, zag er de grap niet van in en wendde zich tot justitie. Belediging! Flori werd op het politiebureau ontboden, in principe zou hem een jaar in de bak en een boete van € 15.000 boven het hoofd hangen.
Na zijn verhoor van een uurtje vertelde Flori dat het staatshoofd met zijn klacht de vrijheid van meningsuiting op het spel heeft gezet, dat Macron in de Vijfde Republiek de eerste Franse president is die een burger om z’n mening wil laten vervolgen. Hij voegde er nog aan toe dat het nog maar de vraag is of hij Macron heeft afgebeeld. Misschien was het wel Charley Chaplin in zijn rol als ‘The great dictator’. Dat vond ik dan weer wel aardig bedacht.
We zijn nu een paar dagen verder en Flori heeft opnieuw ‘toegeslagen’. Nu niet alleen affiches in Sanary-sur-Mer, maar ook in Toulon. Onmiskenbaar Macron als een zoals weleer gekroonde koning werd afgebeeld en als tekst: ‘Macon 1er, ceci n’est pas un montage’ (Macon de Eerste, dit is geen bewerking).
Ongetwijfeld om nader juridisch gezeur te vermijden heeft hij de ‘r ‘in de naam van de president weggelaten. Dat vind ik dan wel weer slim. En dat veel mensen in Frankrijk vinden dat Macron een beetje als een ouderwetse monarch opereert, dat heeft Flori verbeeldt.
Was ik Macron (gelukkig niet), ik zou er niet op vertrouwen in april volgend jaar herkozen te worden.

4 gedachten over “Een grapje, monsieur le president!”

  1. Drs Johannes Nix

    Ik kan me niet voorstellen, dat toen vlak na de W.O.I zo’n 50 miljoen mensen over de hele wereld de pijp uitgingen aan “Spaanse” griep er destijds mafkezen zijn geweest die er ‘sick’ grapjes over maakten of presidenten ‘bashten’ die aandrongen op vaccinatie of andere geneeskundige zorg!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven