Update brand in Le Var

wo 18 augustus 2021

Categorieën:

Inmiddels een tweede dodelijk slachtoffer en volgens de prefectuur ontwikkelt de situatie in het zwaar getroffen natuurgebied Massif des Maures zich ongustig. De hard wind is gedraaid, van west naar oost. Dat is riskant voor onder meer La Garde-Freinet, Le Plan-de-la-Tour en Le Cannet-des-Maures.
Volgens een voorlopige telling zijn tot nu toe 50 huizen zwaar beschadigd of geheel afgebrand.
De A57 is tussen de afslag 10 Cuers en de afslag 13 Cannet-des-Maures in beide richtingen afgesloten wegens onvoldoende zicht. Omleiding via de RD 43 richting Brignoles. Op de A8 mag in die omgeving maximaal 70 km/uur worden gereden.
We kregen een bericht van mevrouw Helma Roosenthaler de ecologische catastrofe van nabij meemaakt. Ze schrijft:
“Het vuur is opnieuw opgelaaid en de wind gedraaid.
Vanuit Garde /Freinet nu in oostelijke richting: Plan de la Tour. Er wordt met man en macht gewerkt om alle brandhaarden binnen de perken te houden en te stoppen waar ze nu zijn.
Alle hulde aan onze voortreffelijke pompiers en vergeet vooral niet hun organisatie ruimhartig te steunen wanneer ze met de kalender langs komen, en een betaling per bank of cheque opsturen naar uw kazerne kan ook.
Bij ons persoonlijk is het grootste leed geleden, het stinkt en overal ligt as, maar als de wind weer draait kan dat zomaar zo veranderen dus nog geen reden tot juichen.
Voor de getroffenen heb ik als goede Brabantse een kaars branden voor de ingelijste foto van ‘Ons zoete lieve vrouwke van Den Bosch’ Dat is dus de maagd Maria … dat zij iedereen tot steun mag zijn.
Gisteren was een slapeloze nacht. Elk half uur de site checken, prikogen en allergie van de rook, 2 crisispillen nodig gehad en met een nat mondmasker op de drieweekse was weggestreken. ‘s Nachts is het koel…
Toen er campings werden geëvacueerd uit voorzorg en de sterke rookontwikkeling, ben ik met een vriendin naar het strand gegaan, veel fijner en schoner dan de sporthal. Op de parking allerlei mensen die in alle haast en velen nog in nachtpon en pyjama het huis hadden verlaten, zaten of sliepen in de auto en toen het wat licht werd stonden we allemaal op het strand waar de blusvliegtuigen af en aan vlogen. En geen strandtent open om te ontbijten.
Om een uur of 8 weer naar huis gereden. Toen dus waterogen, niesbuien en keelpijn. Dadelijk naar bed met nat mondmasker op en een gat in de dag geslapen.”

1 gedachte over “Update brand in Le Var”

  1. Het is vreselijk! Wat is er toch allemaal aan de hand? Het houd niet op: teveel water, teveel brand, aardbevingen… Het gaat niet goed! Ik blijf kaarsjes branden voor jullie! Sterkte xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven