Actualités: natuurbrand in Le Var ‘fixé’, iets betere corona-cijfers, Frankrijk en Afghanistan, topchef wordt bakker, en meer

za 21 augustus 2021

Categorieën:

Natuurbrand in Le Var onder controle
Zoals deze week op dit platform al dagelijks actueel bericht, is het departement Le Var getroffen door de grootste ecologische catastrofe in 20 jaar, dit jaar de tot nog toe de grootste natuurbrand in Frankrijk. Vooral in het beschermde natuurgebied Massif des Maures (het achterland van Saint-Tropez) hield het vuur sinds maandagavond huis. Zo’n 8.100 ha. is aangetast, 7.100 ha. moet als verloren worden beschouwd. Er zijn 2 mensen om het leven gekomen, ongeveer 27 (licht) gewonden en 50 huizen beschadigd of volledig afgebrand. Zo’n 10.000 mensen zijn geëvacueerd, ook en vooral van campings.
Vandaag (zaterdag): het vuur is onder de controle, maar niet gedoofd. De inzet van brandweerlieden is van 1.200 terug geschaald naar 800. Het weer werkt niet mee. Vandaag geen harde wind, maar volgens Météo France kan/zal dat veranderen. En er is volgende week geen regen te verwachten.
Tot gisteravond hebben blusvliegtuigen en helikopters 1.679 vluchten uitgevoerd.
-Met het oog op de bos- en natuurbranden (behalve in Le Var ook in de Vaucluse en L’Aude) die vanzelfsprekend ook dieren hebben getroffen, wil Brigitte Bardot een jachtverbod van minstens een jaar voor die departementen.

Corona: betogingen en iets betere cijfers
Ook deze zaterdag (de 6e achtereenvolgende) in een aantal steden weer meer dan 200 aangekondigde demonstraties tegen de ‘pass sanitaire’.
De jongste cijfers bieden ondertussen allicht enig gunstig vooruitzicht: het aantal nieuwe besmettingsgevallen stijgt minder snel, ofschoon er sinds afgelopen woensdag (ons wekelijks corona-bericht in cijfers) bij 74.697 mensen het virus is vastgesteld. Een week eerder tussen woensdag en zaterdag 79.542.
Ook goed nieuws: de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is sinds woensdag van 246 naar 236 teruggelopen en het besmettingspercentage (positief getesten) van 3,4% naar 3,3%.
Staat tegenover dat er nu 10.515 mensen in het ziekenhuis liggen, 969 méér dan een week geleden. Van hen zijn er 2.091 ernstig aan toe, een plus van 260 ten opzichte van een week eerder.
Het sterftecijfer is deze week met 657 gestegen naar 113.264.
Er zijn nu 47.321.110 personen (70,2% van de bevolking) gevaccineerd en 40.902.443 (60,7%) twee keer.

– Gendarmes (militairen) moeten voor 15 september gevaccineerd zijn. Dit geldt niet voor andere onderdelen van de ‘forces de l’ordre’ (police nationale en police municipale). De regering laat het aan de leiding van die korpsen over of er vaccinatieplicht is of komt.
Het ‘non-discriminatoire’ platform Animap (https://animap.fr) dat tegen ‘apartheid’ is, biedt een lijst van cafés en restaurants waar de entree vrij is, dus ook zonder een ‘pass sanitaire’. Inmiddels kun je op zo’n 8.000 adressen de desbetreffende affiche ‘Zone Libre’ tegenkomen.
– Na de burgemeester van Fréjus (Le Var) heeft ook die van Villeneuve-Loubet (Alpes-Maritimes) zijn gemeentepolitie verboden de ‘pass sanitaire’ te controleren. Naar zijn mening is zijn politie er om de rust in zijn stad te garanderen en die ‘pass’ leidt tot onrust.
– Er speelt in dit verband ook een juridisch probleem. Beoordelen van de ‘pass’ moet gepaard gaan met een identiteitscontrole. Tot dat laatste is de ‘police municipale’ niet bevoegd.
– Vanuit de regio Le Sud/PACA is een aantal patiënten naar de regio Le Grand-Est overgevlogen. Vooral de ziekenhuizen in het departement Bouches-du-Rhône dreigden overbelast te raken.
– Vandaag zijn er opnieuw 300 medische hulpverleners onderweg naar de Franse Antillen. De situatie op de eilanden Martinique en Guadeloupe geldt als kritiek.

Frankrijk en Afghanistan
Ook in Frankrijk ging het deze week vooral over Afghanistan. Vanuit zijn vakantieadres Fort de Brégançon in Bormes-les-Mimosas (Le Var) hield president Macron een tv-toespraak. In essentie: Frankrijk zorgt voor de evacuatie van Fransen en voor die van Afghanen die voor Frankrijk gewerkt hebben, dus inclusief tolken, chauffeurs en koks. Er zal een ruimhartige opvang van vluchtelingen zijn, maar wel binnen zekere grenzen. De president acht het vraagstuk van de eventuele toestroom van Afghaanse vluchtelingen in de eerste plaats een EU-probleem. Politiek ‘links’ verwijt de president harteloosheid en pleit voor een Franse ‘open grens’ voor wie Afghanistan kan ontvluchten.

– Frankrijk had al 3 maanden voor de val van Kaboul evacuatieplannen klaar liggen.
– Burgemeester Estrosi van Nice heeft laten weten dat er geen Afghaanse vluchtelingen in zijn gemeente welkom zijn. Hij wees op de terroristische aanslagen in 2016 (Promenade des Anglais, 86 doden) en 2020 (basiliek Norte Dame, 3 doden). Daarbij waren overigens geen Afghanen betrokken.

Topchef wordt bakker
De 3-sterrenchef Mauro Colagresco (restaurant Mirazur in Menton, Alpes-Maritimes) heeft in de Marché de la Condamine in Monaco een bakkerij/ pâtisserie geopend die Mitron Bakery heet. Zijn restaurant werd vorig jaar uitgeroepen tot het beste ter wereld, waarschijnlijk is zijn brood ook van het hoogste niveau.

Zwarte zaterdag
Zoals aangekondigd door de verkeersinformatiedienst Bison Futé is het ook vandaag weer een zwarte zaterdag. Er stond rond het middaguur zo’n 840 km file op de snelwegen richting het noorden. Vooral in de Auvergne – Rhônes-Alpes en in het Méditerrane gebied zorgen vakantiegangers die huiswaarts keren voor veel drukte.

1 gedachte over “Actualités: natuurbrand in Le Var ‘fixé’, iets betere corona-cijfers, Frankrijk en Afghanistan, topchef wordt bakker, en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven