Dagje regen

di 24 augustus 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Waar ik woon (Le Var) was het vandaag vanaf midi pokkenweer. Regen, hagel, onweer en conform het door de autochtonen bejubelde idee van de ‘execption française’ meteen weer in overdreven mate. Eerst de ‘canicule’ (hittegolf, graadje of 38) en nu dus een kortstondig offensief van de noodweer-brigade.
Elke nadeel heeft z’n voordeel, zoals de Nederlandse filosoof J. Cruijff ons herhaaldelijk heeft uitgelegd, en z’n gelijk bleek opnieuw. Want de gruwelijke natuurbrand in het Massif des Maures is nu echt voorbij.
’t Was aangekondigd dat het vanmiddag ging spoken en Météo France zat er een keertje niet naast. Op zich mooi meegenomen. Maar ik koesterde wel een zekere sympathie voor de toeristen daar in de buurt van Saint-Tropez. Die er nog in groten getale zijn. Eerst die brand, nu weer een dag verziekt door extreme plensbuiten, je zult maar op vakantie zijn. Departementale wegen die in verband met het vuur waren afgesloten en net weer open waren, moesten opnieuw dicht, nu wegens wateroverlast. En het strand van Bandol bleek ineens zo door ‘pollution’ (vervuiling) getroffen dat je er tijdelijk niet naar toe mocht.
Omdat ik hier al een tijdje rondhang, weet ik dat zelfs een beetje onweer garant staat voor géén stroom. Ik was dus voorbereid en zette rond half twaalf alle kwetsbare apparatuur uit. Tegen tweeën de eerste serieuze blikseminslag en prompt viel inderdaad alle stroom uit. Ook goed, dan maar wat lezen in de serre en af en toe naar de regen kijken en luisteren. Het bleef donderen en bliksemen, tot een uur of zes. De temperatuur was tot 18 graden gedaald, in die serre.
Er was ondertussen wel heel af en toe iets van wat seconden stroom geweest en dat vond ik raar. Dus met de EDF gebeld. Geen stroom vanwege het onweer? Nee hoor, onderhoudswerkzaamheden.
Het was al heel wat dat ik überhaupt iemand van vlees & bloed aan de lijn kreeg en iets van het gesprek amuseerde me, zoals zoveel in Frankrijk. Ik legde de EDF-mevrouw uit dat het me onwaarschijnlijk leek dat geen stroom wegens onderhoud tot op de minuut samenviel met aangekondigd onweer, en dat naar mijn mening de elektriciteitsvoorziening in Frankrijk het niveau van een gemiddeld Derde Wereldland niet overtreft.
Het bleek even stil aan de overkant.
“Nee, meneer, onderhoud.”
Ik stelde haar voor onderhoud met stroomonderbreking voortaan geruime tijd van tevoren aan te kondigen.
De verbinding werd verbroken.
Ik denk dat ze van hogerhand opdracht had te liegen. Gewoon blijven ontkennen dat iets van stroom een heel probleem voor de EDF is, zeker bij wat bliksem.
Dat vind ik dan weer leuk. Iedereen weet dat het zo is en dat je er in alle gemoedsrust mee moet leven.
Maar soms, of eigenlijk steeds vaker, denk ik: zal ik toch maar een generator bestellen?

3 gedachten over “Dagje regen”

  1. Jij denkt ‘t zelfde als ik, moet nu maar ‘ns ‘n generator bestellen. Dit soort weertypes zullen ons in de toekomst steeds meer gaan treffen. Ik ga ‘t in ieder geval doen. eerst even navragen wat en hoe , ben niet zo handig en dan ga ik tot bestelling en plaatsing over. Lieve groet voor jullie 2 uit ‘t de nog warme Dordogne. Marion en Peter

  2. Wij houden altijd ruim water en blikken eten op voorraad. En we hebben een kleine generator met omvormer. Dat heb je nodig voor al die electronica die tegenwoordig in huis staat. 1700VA, dat is genoeg voor de koelkast, tv, computers, pellerkachel en wat verlichting. De laatste keer dat het hier gebeurde hebben we het internet modem er ook op aangesloten. Helaas, geen internet. Er zal verderop wel een schakelkast staan die ook geen spanning heeft.Wasmachines, boilers en electrische kookplaten kunnen dus niet. Als de wijn maar koud staat!

  3. We kennen het probleem hier ook, maar ook van Orange, die het presteert om 10 dagen geen aansluiting van telefoon te leveren. Op geen enkele manier bereikbaar is. Geen telefoon via een vriend in een ander dorp beantwoordt. De aangetekende brief nooit beantwoordt. Onze buurvrouw van 89 jaar is gevallen en kon niemand bereiken want ze heeft geen mobiele telefoon. Kan dat Orange wat schelen ? Geen enkele reactie.
    Wat een bedroevende, arrogante en armoedige behandeling van de klachten.
    We nemen een andere telefoonmaatschappij. Zou dat helpen ?
    Verder geen klagen. Het is hier ” Le Paradis” volgens die buurvrouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven