Actualités: meer brandnieuws, ‘pass sanitaire’-demonstraties, Josephine Baker in het Panthéon

ma 23 augustus 2021

Categorieën:

– De enorme natuurbrand in het Massif des Maures (Le Var) is onder controle, maar niet helemaal geblust. Ook op de 7e dag van deze ecologische ramp zijn 400 pompiers aanwezig in het gebied want de wind vanmiddag (60/70 km/uur) is een onbetrouwbare factor. Volgens experts duurt het nog zeker een week voor de (ook ondergrondse) brand echt uit is. Aangenomen dat het vuur niet opnieuw oplaait. Een aantal regionale wegen in de omgeving is ook deze maandag afgesloten.

– Zaterdag trachtte een 56-jarige vermoedelijk verwarde man op een parkeerplaats langs de RD 559 tussen Rayol en Cavalaire met een brandend openhaard-blok een vervolg aan de natuurbrand te geven. Andere automobilisten die ook op die parkeerplek waren, zagen het gebeuren en grepen in. De pyromaan werd overmeesterd, het vuur met water uit flesjes en met automatten gedoofd. De brandschade bleef tot 7 m2 beperkt. Justitie zag vandaag af van een snelrecht-procedure tegen de brandstichter, geen bekende van de politie. Men wil eerst meer weten van die man. Er wordt niet verondersteld dat hij de veroorzaker van de ‘incidence monstre’ is.

– In de buurt van Sorgues (Vaucluse) was er brand bij het Lac de la Lionne. Dankzij 80 pompiers en 50 voertuigen bleef de schade tot 4 ha. beperkt.

– Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zaterdag 175.000 mensen tegen de ‘pass sanitaire’ gedemonstreerd. De vorige zaterdag 215.000. Ook het militante collectief ‘Le Nombre Jaune’ erkent afnemende belangstelling, maar komt tot een aanzienlijk hoger cijfer. Bijvoorbeeld in Nice telden de autoriteiten 2.500 betogers, dat collectief 11.600.
Zeker is dat de demonstratie-bereidheid in zuid-oost Frankrijk het grootst is.

– Opiniepeilingen zouden erop duiden dat 54% van de Fransen tegen die demonstraties op vooralsnog elke zaterdag zijn.

– Een enquête zou uitwijzen dat 64% van de Fransen vóór de verplichte ‘pass sanitaire’ is voor wie een café of restaurant wil bezoeken.

– Op 30 november worden de stoffelijke resten van de Amerikaans/Franse zangeres/actrice/verzetsstrijder Josephine Baker (1906-1975) vanuit Monaco waar ze begraven ligt, overgebracht naar het Panthéon in Parijs. In dat mausoleum eert Frankrijk de belangrijkste helden van de natie. Een voormalige kerk in het Quartier Latin, ten tijde van de Derde Republiek in 1881 tot mausoleum gemaakt. Schrijver en politicus Victor Hugo (1802-1885) was in 1885 de eerste die er werd bijgezet. Onder anderen Voltaire (1690-1778) en Rousseau (1712-1778) kregen ook die ereplek.
Josephine Baker is de 6e en de eerste zwarte vrouw die in het Panthéon wordt bijgezet. Een besluit van president Macron volgens wie Josephine Baker een uitzonderlijke persoonlijkheid was en als vechter voor vrijheid en emancipatie de ‘belichaming van de Franse geest’.
Ze maakte in de jaren twintig van de vorige eeuw furore in Parijs met haar dansact in een bananenrokje. In 1937 nam ze de Franse nationaliteit aan, tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze – vooral in Zuid-Frankrijk – actief als verzetsstrijder en later steunde ze vanuit Frankrijk de burgerrechtenbeweging in de VS.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven