De familie-clan van Aix-en-Provence

ma 27 september 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Zoals ik wel vaker betoog: in Frankrijk valt er altijd wat te lachen. En zo werd ik nu weer vrolijk dankzij het bericht dat de tot voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeelde burgemeester van Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône) door haar dochter wordt opgevolgd. Kennelijk geen probleem dat een vrij grote universiteitsstad (150.000 inwoners) met een internationale uitstraling en die te boek staat als toeristische attractie, al vele jaren door een familie-clan bestuurd wordt.
Ik kwam graag in Aix. Prima sfeer, veel studenten uit allerlei landen, en ik vond dat je de Cours Mirabeau tot op zekere hoogte de Champs-Élysées van het zuiden kon noemen. Nu dus niet meer. De gemeente heeft de platanen om zeep geholpen, de Cours is verminkt door gruwelijke kaalslag: de majestueuze platanen zouden ziek zijn geweest, ze werden gekapt en vervangen door minuscule Noorse esdoorns (zie foto). Ik ging altijd even eten bij Les Deux Garçons, waar Paul Cézanne en Émile Zola destijds ook het glas hieven. Het restaurant is door brand getroffen.
Wat ik niet wist is dat de stad al jaren in handen van de familie Joissains is. Van 1978 tot 1983 was Alain Joissains er de burgemeester, en van 2001 tot 2021 zijn echtgenote Maryse.
Onlangs trad ze op 79-jarige leeftijd af. Ofschoon ze vorig jaar nog herkozen was. Officieel om gezondheidsredenen, maar ze was in afwachting van een vonnis van het Hof van Cassatie. In twee eerdere instanties was ze veroordeeld tot 8 maanden voorwaardelijk en 3 jaar onverkiesbaarheid = geen publieke functie.
En dat vind ik dan weer even onbegrijpelijk als lachwekkend: haar dochter Sophie (1969) is nu de nieuwe burgemeester, terwijl de hele oppositie (een minderheid) alvast naar huis ging voor er gestemd zou worden. Raar, maar blijkbaar achtte men zich bij voorbaat verslagen door de clan Joissains die de dienst uitmaakt.
Maryse Joissains werd veroordeeld wegens gesjoemel met overheidsgeld. Haar chauffeur kreeg een topbaan op het gemeentehuis en er was een eigenaardige subsidie voor een tennisbaan.
Maar de familie blijft dus aan de macht. Wat je er ook van vindt, dat doen ze knap.
Behalve het atelier van Paul Cézanne en de Mont St. Victoire heeft Aix natuurlijk ook verder nog wel wat te bieden. Er zijn 3 restaurants met zo’n ster (Le Art, Route des Pinchinats; Pierre Reboul, Rue Guillaume-du-Var; Mickaël Féval, Petite-Rue-Saint-Jean), maar ik denk dat je qua sfeer beter af bent bij Coté Cour op de Cours Mirabeau. Ondanks die boompjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven