Steeds minder geldautomaten

ma 10 januari 2022

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft –

 

Ik waarschuw maar vast: het kan weleens lastig zijn aan ‘cash’ te komen als je straks weer gewoon vakantie viert in Frankrijk.

Hoezo?

Nou, de banken die in hun reclame steevast beweren met iedereen mee te denken en graag een helpend handje toe te steken, halen in hoog tempo hun DAB’s (Distribution Automatique des Billets) weg, en dan vooral in de dorpen. Waarom? Iets over onvoldoende rendement, of zo.

Ik las in Le Var Matin een illustratief verhaaltje over Sainte-Anastasie-sur-Issole in de Var. Tweeduizend inwoners en in ‘normale‘ zomers 600 toeristen op de camping. La Banque Postale verwijderde er de enige DAB (in Nederland – geloof ik – ‘flappentap’ genoemd) weg. Wie er nu contant geld nodig heeft, kan 5 km verderop terecht in Forcalqueiret of Besse-sur-Issole. Gelet op de kronkelroute ben je al gauw 10 minuten onderweg en wat als je geen auto hebt?

Ik ben nooit een fan van het bankwezen geweest en toen ik verder las, zag ik mijn gelijk bevestigd. Want die Banque Postale troggelde eerst € 38.000 van de gemeente af: die DAB moest veiliger en toegankelijker. Amper waren de werkzaamheden voltooid of de bank hief de biljettenautomaat op.

Kort daarna meldde zich de geldtransporteur Brinks bij burgemeester Olivier Hoffmann. Die firma toonde zich bereid op de vertrouwde plek een DAB neer te zetten in ruil voor € 18.000 à € 20.000 per jaar in het kader van een vijfjarige overeenkomst. Alsof een armlastige plattelandsgemeente zich zulke uitgaven  kan veroorloven.

Het probleem speelt in veel meer plaatsen in het dun bevolkte rurale Frankrijk: de banken steken hun middelvinger op naar de veelal niet zo jonge bevolking van die gebieden. Volgens de centrale Banque de France moet er voor iedereen in het land een geldautomaat zijn binnen een straal van 5 km en per auto bereikbaar in minder dan 20 minuten. In de steden wordt aan die norm voldaan, ‘en campagne’ vaak niet meer.

Toegegeven: er wordt in deze corona-periode minder geld ‘getapt’. Thuiswerken, afrekenen via internet, angst voor besmetting bij zo’n machine.  Maar onderzoek laat zien dat 80% van de Fransen aan ‘cash’ hechten. En dan vooral die in het zuiden. Dat snap ik wel. Het belastingvrije onderlinge betalingsverkeer is er eerder regel dan uitzondering. Er zijn betrekkelijk weinig facturen met TVA (BTW) in omloop.

Ondertussen maken de burgemeesters in de dorpjes zich grote zorgen over het onsympathieke beleid van de banken. Er wordt driftig nagedacht over oplossingen buiten de financiële instellingen om.

In mijn dorp bijvoorbeeld, géén DAB, kun je bij de ‘tabac’ een beperkt bedrag aan cash opnemen, maar alleen als je een rekening hebt bij de bank Crédit Agricole. Die had ik niet. Binnen een maand nadat ik hier kwam wonen wél. Terwijl ik dat om allerlei redenen helemaal niet wilde. Maar ja, de dichtstbijzijnde DAB is 9 km verderop en minstens een kwartier rijden als ik het gaspedaal serieus indruk. Gelet op het traject met op zich spectaculaire haarspeldbochten over het algemeen geen goed plan.

Ik wilde maar zeggen: als het weer kan/mag en je kiest voor een vakantie in de rust van het Franse platteland, de jacht op wat bankbiljetten zou best voor onrust kunnen zorgen.

3 gedachten over “Steeds minder geldautomaten”

 1. Hallo Peter Hooft
  Ik ben beheerder/eigenaar van R&D Frankrijk. Al enkele maanden probeer ik contact te krijgen met uw site en Renee. Dat is tot op heden niet gelukt. Wel heb ik u, naar aanleiding van de berichten die u aan R&D aanbiedt, een aantal malen een zgn. ‘ommetje’ gestuurd. Ook daar heb ik tot op heden geen reactie op gehad.
  Ik verzoek u vriendelijk om contact met mij op te nemen.

  Dat kan het best via Gerard d’Olivat https://www.facebook.com/gerard.dolivat.3

 2. André Poleszczuk

  Doordenkertje!
  -Vandaag kwam de manager van mijn bank iets kopen bij mijn slagerij.
  Eerst liet ik hem ongeveer dertig minuten op een stoel zitten. Toen ik er zin in had, vroeg ik hem wat hij wilde, hij antwoordde dat hij hamburgers wilde.
  Ik vertelde hem dat we nu alleen nog hamburgers verkopen op vrijdag.
  Hij bestelde worsten en ik vertelde hem dat we ze op dinsdag en donderdag van 8.30 tot 10.00 uur verkopen.
  Geconfronteerd hiermee bestelde hij een kip in vier gesneden.
  Ik gaf hem de kip, messen en schaar en zei dat hij het zelf moest knippen. Zoals ik had gehoopt, vertelde hij me dat hij niet wist hoe hij het moest doen en dat het mijn werk was.
  Mijn antwoord: omdat het de eerste keer was, zou ik hem helpen, maar vanaf nu zou hij het alleen moeten doen, omdat de instructies over hoe het te doen beschikbaar zijn op de website en op de mobiele app.
  Dus vroeg hij me nu wou spreken, en ik vertelde hem dat als hij niet om een afspraak zou vragen, het helemaal onmogelijk zou zijn om met me te praten.
  Uiteindelijk nam hij de kip en worst, maar ik pakte hem in en, naast de kosten van beide, voegde ik de onderhoudscommissie voor het snijden van de kip toe en toen vestigde ik zijn aandacht dat hij eigenaar was van het account * ENTRECOST MEGA GOLD PLUS * dat hem verplicht om elke 15 dagen twee master gold steaks te kopen.
  Kun je je voorstellen dat klanten in de slagerij zo worden behandeld?
  Nou, dat is precies hoe banken ons behandelen, naast het toevertrouwen van ons geld, als ze crashen, moeten we ze helpen herstellen met ieders geld!
  Ze moeten de service verlenen en iets meer respect hebben. We betalen er ook voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven