Welkom bij de hermiet in zijn grot

ma 10 januari 2022

Door Rémi de Ridder –

 

Een heuse vakantietip wil ik het niet noemen. Maar wie straks even naar wat gemoedsrust hengelt dan wel snakt (lang niet elke vakantie biedt de ontspanning waarop werd gehoopt, nietwaar), vindt in Roquebrune-sur-Argens (Var) een heel speciaal adresje dat overigens geen adres heeft.

Dat Roquebrune met een middeleeuws centrumpje aan de 116 km lange rivier L’Argens is een stad met 13.500 inwoners, die voor een deel in de administratieve deelgemeente Les Issambres aan zee wonen. Maar Roquebrune heeft z’n toeristische faam toch voornamelijk aan het okerkleurig rotsgebergte te danken aan de voet waarvan het ligt.

En daar woonde vijftig jaar lang de monnik Frère Antoine in een armzalige grot, via een paadje bereikbaar. Hij bracht zijn dagen door met bidden of misschien mediteren, hij kreeg wat eten en drinken door mensen uit Roquebrune ‘thuis’ bezorgd, hij beschikte over een gascomfoortje, en verder bezat hij een matras en wat boeken. Meer niet, meer vond hij ook niet nodig.

Frère Antoine, 1923-2021

Oud-Nederlands voor kluizenaar

Toen ik jaren terug voor het eerst in Roquebrune was, werd me gevraagd of ik van de ‘ermite’ wist. Geen idee wat ermee bedoeld werd tot ik bedacht dat ‘ermite’ op ‘hermiet’ lijkt. Oud-Nederlands voor kluizenaar, ik heb ‘hermiet’ om de een of andere reden altijd een mooi woord gevonden.

Ik had goed gegokt en kreeg het hele verhaal te horen over Frère Antoine, die eigenlijk Louis Chauvel heette. Iemand die gekozen had voor een eenzaam bestaan in serene rust, maar die het tegelijkertijd geen probleem vond als wandelaars die min of meer per ongeluk langs zijn grot kwamen een praatje wilden maken, of van de stilte en rust genieten. De monnik zei nooit veel, hij luisterde vooral en ging desgewenst voor in gebed of meditatie.

Dom genoeg vond ik het in Roquebrune meestal te warm om de rots te beklimmen. Ik heb Frère Antoine nooit ontmoet, spijt, in oktober overleed hij op 98-jarige leeftijd.

Universeel geloof

Maar zie, er is een opvolger! De 52-jarige grijs bebaarde Laurent Seta, min of meer bevriend geraakt met Frère Antoine, heeft diens plaats in de grot ingenomen. Geen monnik, vaak in India geweest en aanhangen van een soort universeel geloof. Een vorm van modernisering? De grot heeft nu een deur, maar verder is de ultra-sobere aankleding ongewijzigd en Laurent is best bereid – als z’n voorganger – naar passanten te luisteren en samen te mediteren. Op dat unieke kalmteplekje waar de natuur regeert.

Als ik in Roquebrune of in de buurt ben, ga ik graag even lunchen bij La Bonne Étoile, Place Germain Ollier. Frans. Italiaans én Japans.

 

1 gedachte over “Welkom bij de hermiet in zijn grot”

  1. Annelies Hermans

    Een geweldige wandel route daar heen.
    En aangekomen bij Frère Antoine hadden wij fijne gesprekjes
    Helaas moest hij van wegen een val vertrekken.Uit de grot.
    Zo’n fijne herinnering, later een (nieuwe)andere monnik ontmoet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven