Recept van de week: mediterrane kippendijen

vr 28 januari 2022

Door Rémi de Ridder –

 

Ik eet geen vlees en al helemaal geen kip; ik heb een paar van die dieren die in een charmant châletje bij me in de tuin wonen. Ze gaan in deze periode van het jaar vroeg naar bed. En als je dan leest over de vogelgriep en de moord op 200.000 kippen bij slechtst één zo’n harteloze pluimvee-boer die meer van de harde pecunia dan van de dierenvriendschap is, dan stel ik mijn kippen en de trotse haan graag even gerust. “Jullie niet hoor!”.

Ik ben zo’n vrijdenker die meent dat iedereen het recht op eigen opvattingen heeft. Ik doe niet moeilijk als ik aan tafel zit met mensen die kip eten.

Ik word evenmin vervelend als de tricolore Franse loftrompet gestoken wordt over de mediterrane keuken. Al te vaak wordt vergeten dat de overkant van de Middellandse Zee, Noord-Afrika, ook bij het mediterrane bekken hoort. Dat veel Zuid-Franse recepten daar hun oorsprong vinden. Ik ben wel geneigd daarop af en toe te attenderen. Dus wijs ik soms op originele gerechten van de overkant van ‘La Grande Bleue’. Zoals deze kippendijen. Nee, ik eet niet mee.

 

Ingrediënten

  • 4 hele kippendijen
  • 4 eetlepels olijfolie, plus een scheut om in te bakken
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 Spaans pepertje (of een lik sambal)
  • zout

 

Bereiding

Pel en stamp of maal de ui en de tenen knoflook tot pulp. Hak de peterselie fijn. Ontpit het pepertje en snij het in ragfijne reepjes. In plaats van een pepertje kan ook een lik sambal gebruikt worden. Maak een marinade van de olijfolie, de ui/knoflookpulp, het pepertje (of de sambal) en de kruiden, voeg zout naar smaak toe. Leg de kippendijen in een schaal en giet de marinade erover. Laat ze circa twee uur marineren op een koele plaats, af en toe omkeren en bedruipen met de marinade. Doe een scheut olijfolie in een grill- of koekenpan, laat heet worden en schroei de kippendijen snel rondom dicht. Draai het vuur laag en laat ze onder regelmatig keren in circa 10 minuten gaar worden. Het vlees is gaar als je er gemakkelijk met de vork doorheen prikt. Traditioneel lekker met rijst, maar ook heel lekker met gebakken aardappeltjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven