Vakantietip: de favoriete dorpen van de Fransen

vr 27 mei 2022

Door Patrick de Graaf

Voor de 10e achtereenvolgende keer komt tv-zender FR3 met de uitzending ‘Les villages préférés des Français’. Zoals altijd is er een voorselectie, kijkers worden gevraagd via internet of telefoon hun stem uit te brengen.

Ik vind het lijstje van die kandidaat-dorpen in zekere zin ook een vakantietip. Er worden ‘villages’ genoemd waarvan ik nog nooit gehoord had, op zich niet verwonderlijk want er zijn in dit land nogal wat ‘communes’, dorpen, desnoods gehuchten, die best wat te bieden hebben. Of zouden kunnen hebben, je weet het niet als je er niet geweest bent.

Mijn keuze: Dieulefit

Omdat ik in het zuiden verblijf, moet ik qua stem-uitbreng kiezen tussen de kandidaat-dorpen La Grave in de Hautes-Alpes en Dieulefit in de Drôme.

Ik ben in mindere mate van wat fris gebergte, het wordt dus Dieulefit waarvan alleen de naam me al boeide toen ik er een kijkje ging nemen. Allerminst een deceptie.

Ik had eventueel ook ‘ja’ kunnen zeggen tegen Saint-Saveur-en-Puisaye (Yvonne), Quinbin (Côte d’ Amor), Le Verroux ( Cente Val de Loire), Pino op Corsica, Bergheim (Grand Est), tegen Hesdin (Haute-de-France), Saint-Sulpice-de-Faviere  (Île de France), La Bouilre in Normandiê, tegen Ainhoa (Nouvelle Aquitaine), Le Malzieu-Ville (Occitanië), Port Joinville (Pays de la Loire). Maar ja, wat weet ik ervan?

Ook scoren als je niet wint

Het is natuurlijk best aardig dat allerlei minder bekende dorpen via zo’n tv-programma nationale aandacht krijgen. En het zou zo zijn dat alle genomineerde  dorpen qua toeristische belangstelling furore vieren, ook als ze niet gewonnen hebben.

Dus als u deze zomer toevallig in de buurt bent, aarzel niet in zo’n door de Fransen zelf uitverkoren dorp te pauzeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven