Van het vliegveld naar het resto du coeur

do 29 september 2022

Door Micheline Van Hautem

De wereld draait weer de goede richting uit dus deze chanteuse steekt de grens opnieuw over om de liedjes van Jacques Brel en Ramses Shaffy te zingen met een volledig blaasorkest. Het is kicken, dat kan ik je verzekeren!

Ik ben niet alleen zangeres maar ook een fan van het ambachtelijk bezig zijn met wat ons domein ons biedt. We hebben fruitbomen, een groentetuin, kipjes en een haan en 4 pasgeboren kuikentjes en ik hou van taarten bakken, confituur maken, Limoncello brouwen, groenten inmaken … ik neem geregeld zelfgemaakte confituurtjes of drank mee als cadeautje wanneer ik bij vrienden op bezoek ga of blijf logeren.

Doch gisteren stond ik in de rij op Nice airport met m’n zelfgemaakte vijgenjam en ging het even fout. Ik had twee potjes mee, ik spaar de kleine glazen containers van minder dan 100 ml speciaal voor m’n buitenlandse reisjes want dat mag mee in je handbagage. Dat kan van tapenade zijn, of gember of opgelegde uitjes, soms koop ik zelfs iets omwille van de verpakking. Ik neem ze niet mee wanneer ik een volle koffer incheck, ’t is me een beetje te gevaarlijk denkende dat het grondpersoneel m’n valies met een swing op de bagage-remorque gooit.

Nu had ik het etiket verkeerd gelezen. In plaats van de volledige inhoud stonden de ingrediënten per 100 ml aangegeven en ik had dus een bocaaltje van 90 ml maar ook eentje van 150 ml mee. Auch!

De trots van 150 ml

Mijn charmes werkten niet bij de security-dame, ook al vertelde ik haar met trots dat die hele 150 ml uit eigen tuin kwam. Ze kon het wel aan haar overste vragen maar … nou dat zou ook niet lukken. Iedereen gelijk voor de wet. Terwijl je vliegende vanaf Eindhoven tot 1 liter liquide mag meenemen … welke wet is gelijk voor iedereen? ‘k Was behoorlijk teleurgesteld en dacht eraan om terug te gaan naar de inkomhal en daar iemand gelukkig te maken met mijn goud. Maar ja, de rijen zijn redelijk lang dezer dagen – eigenlijk onredelijk ellenlang – dezer dagen.

Ik zei half verwijtend ‘Ja, dit komt in de prullenbak terecht’ maar ze zei ‘Nee, hoor, dat gaat naar de Restos du coeur’.

Dankzij Coluche

Dat veranderde de zaak. Coluche, de acteur/humorist die ‘Restos du coeur’ oprichtte in 1985, enkele jaren voor zijn overlijden (moto accident), heeft een warm plekje in mijn hart. Niet alleen kan ik heel goed om hem lachen en is hij een zeer goed acteur, hij is ook diegene die zich inzette voor de minder gefortuneerde mensen. Mijn jongens komen elk jaar naar huis met een folder om droog voedsel te doneren aan zijn organisatie en dat wordt dan verdeeld onder diegenen die dat het meest nodig hebben. Deze inzameling kent veel succes in Frankrijk, je kan erop vertrouwen dat je bloem, rijst of melk terechtkomt waar het nodig is. Ik vind het super dat de tentakels van Coluche reiken tot in de veiligheidscontrole van het vliegveld in Nice. Ik ben meteen niet meer boos dat mijn potje confiture de figues wordt afgepakt. Kan je je voorstellen dat die op de boterham van iemand terechtkomt die het echt kan gebruiken? Wat zou die daar van denken?

Wil jij ook eens proeven, laat het me weten. Ik heb op zaterdag 22 oktober (avond) een ‘Brel & Brass’ concert in Menton, de stad van de citroenen. De mooiste liedjes van Jacques Brel zullen weerklinken in de prachtige zaal van het Palais de l’Europe aan de rand van de zee. Ik word begeleid door Riviera Orchestra, de plaatselijke harmonie van Menton, vijftig muzikanten sterk. We gaan de zaal daar laten schitteren met prachtige nieuwe arrangementen voor Vesoul, Marieke, Amsterdam, Bruxelles en nog veel meer.

Na het concert vind je me bij het CD-tafeltje waar ik graag met het publiek een praatje maak. Wil je dan een van mijn CDs, dan doe ik er een zelfgemaakt potje confituur bij. Deze keer hoef ik niet langs de security, ligt Coluche niet op de loer en verwen ik je dubbel, als artisane en chanteuse!

Alle info over het concert vind je op michelinemusic.com (events/concerten)

1 gedachte over “Van het vliegveld naar het resto du coeur”

  1. Ze zullen zeker gesmuld hebben van jou potje Jam???
    Ja ook op Schiphol zijn ze streng, onze schoonzoon had van Jan een kleine zakmes gekregen van het merk Leatherman, handig kan er veel (gereedschap) mee uitklappen? was er ook heel blij mee! moest het helaas achter laten bij de security …….hij zei nog ik heb het van mijn schoonvader gekregen please ? kan ik het later weer terug krijgen? Nee hoor!! ja ook hij baalde daarvan ging om iets kleins maar toch.
    Dus volgende keer maar goed opletten.??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven