Morgen 18 oktober: Zwarte Dinsdag

ma 17 oktober 2022

Categorieën:

De sociale onrust in Frankrijk leidt morgen, dinsdag 18 oktober, tot een nationale staking. Een wordt gesproken van een Zwarte Dinsdag. Er wordt chaos verwacht.

De stakingen in de olie-raffinaderijen zijn niet voorbij, dinsdag gaat er ook gestaakt worden bij de kerncentrales, in het onderwijs, door truckers, zorgmedewerkers in de zieken- en verpleeghuizen. Het openbaar vervoer wordt – zeker in de steden – platgelegd en mogelijk ook openbare dienstverlening, gemeentehuizen dicht etc.

De vakantie van Aller Heiligen

De katholieke feestdag Toussaint (Allerheiligen) is elk jaar op 1 november. Van oudsher een vrije dag in Frankrijk. De 1e november valt dit jaar op dinsdag en wie op maandag een snipperdag neemt, scoort 4 vrije dagen voor een mini-vakantie. Tal van Fransen waren en zijn een Allerheiligen-vakantie van plan.

Maar is er in dat lange weekeinde alweer voldoende auto-brandstof, rijden de treinen? Dit is een ander aspect van de sociale onrust in het land.

Frans trainingsveld

Frankrijk gaat 2.000 Oekraïners militair trainen. Basis-opleiding en leren omgaan met moderne wapensystemen.

La baguette duur betaald

Je zou van een Frans symbool kunnen spreken: la baguette, het stokbrood. Nu bestaat er in het land grote ongerustheid of de baguette nog wel betaalbaar blijft. Franse bakkerijen weten zich geconfronteerd met dure grondstoffen en torenhoge energierekeningen. Er gold een soort psychologische grens: een baguette mag niet duurder zijn dan € 1. Voor veel bakkers al niet meer realistisch. Er wordt ook gevreesd dat nogal wat bakkerswinkels op de fles gaan. Met grote gevolgen voor met name de sociale cohesie in plattelandsdorpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven