Recept van de week: oeufs nuages

di 8 november 2022

Door Renée Vonk-Hagtingius

Je had vroeger toen ik nog in Nederland woonde, zo’n slogan: éénmaal per etmaal een eimaal. Als ik me goed herinner. En daarna werd – geloof ik – weer gezegd: liever niet teveel eieren. Dat vind ik nu ook, maar om een andere reden. Ik begrijp uit Nederlandse media dat er in dat land inmiddels 6 miljoen (!) kippen en kuikens zijn vergast in verband met vogelgriep. Ik heb nooit geweten of me niet gerealiseerd dat de pluimveehouderij van zo’n omvang was dat je van dierenmishandeling moet spreken. Zo’n kippenboer met gewoon maar 50.000 of zoiets kippen in een schuur, zo iemand is mijn vriend niet.

Zo, dat wilde ik even kwijt.

Heel even dacht ik erover het ei gewoon te boycotten, maar dat kan natuurlijk niet en het zou geen zoden aan de dijk zetten. Bij veel recepten zijn eieren onmisbaar en ik tik met graagte een eitje bij het ontbijt. Niet elke dag hoor. Een wat ik noem zachtgekookt slobbereitje en bij de lunch soms een hardgekookt ‘oeuf mayonnaise’.

Ik heb de mazzel dat ik een min of meer buurman met 5 kippen heb. Mijn eierenlerenleverancier. Hij tipte me dat je met eieren veel meer kan doen dan hard- of zachtgekookt, een omelet. Hij wees me op de ‘oeufs nuages’. wat ik eerst niet begreep. In het Engels ‘cloud eggs’, in het Nederlands kennelijk ook wel ‘wolkeneieren’ genoemd. Ik weet nu: licht, luchtig en lekker.

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 bolletje mozzarella
  • 1 bosje bieslook
  • handje slablaadjes
  • 4 sneden bruin brood
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de mozzarella in stukjes.

Snipper de bieslook.

Splits de eieren, het wit in een kom, de dooiers in een bord, of op 4 schoteltjes (ze moeten wel heel blijven!).

Klop de eiwitten stijf.

Meng er voorzichtig de mozzarella en de bieslook doorheen, voeg peper en zout naar smaak toe.

Maak op een ingevette bakplaat (of op bakpapier) vier hoopjes van het mengsel; maak in het midden een holletje waar een eierdooier in past.

Laat de hoopjes in het midden van de voorverwarmde oven zo’n 5-8 minuten garen tot het eiwit begint te kleuren.

Haal de bakplaat uit de oven en doe in elk hoopje een eierdooier.

Laat alles nog een minuutje of drie in de oven verder garen.

Rooster intussen 4 sneden bruin brood en leg er wat slablaadjes op.

Haal de oeufs nuages uit de oven en verdeel ze over de broodsneden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven