De Ocean Viking in Toulon

za 12 november 2022

Categorieën:

Na 3 weken op zee gedobberd te hebben is de Ocean Viking met 230 migranten aan boord aangemeerd in de haven van Toulon (Var). De uit zee geredde mensen, onder wie kinderen, kregen wekenlang geen toestemming om in Italië van boord te gaan. Uiteindelijk mochten ze in Frankrijk van boord. Ze zijn in Toulon opgevangen waar gekeken wordt wie eventueel voor asiel in aanmerking komt. De kinderbescherming heeft zich over de minderjarigen ontfermd. Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken), zelf altijd heel kritisch als het over immigratie gaat, verwijt Italië dat dat land weigerde het schip te laten aanmeren. Bij wijze van reactie verscherpt Frankrijk nu de grenscontroles bij de Frans-Italiaanse grenzen en Frankrijk trekt zijn toezegging in om 3.000 migranten uit Italië toe te laten.

Verhoging maximum snelheid

In een aantal departementen waaronder de Var wordt haast gemaakt met het plaatsen van maximum snelheid verkeersborden waarop 90 staat. Was 80. De toenmalige premier Éduard Philippe besloot voor departementale wegen tot invoering van het maximum van 80. President Macron was tegen, evenals veel departementale bestuurders. Tenslotte werd besloten dat de departementen zelf maar moesten uitmaken of er 80 dan wel 90 gereden mag worden.

Gemeentelijk brandhout

Met het oog op de energiecrisis heeft de gemeente Tourrettes (Alpes-Maritimes) besloten de inwoners gratis brandhout te verstrekken.

Belasting tweede huizen

Zoals eerder bericht hebben de burgemeester in een aantal gebieden het recht gekregen een surtaxe op te leggen aan de eigenaren een résidence secondaire. In vooralsnog 4.000 gemeenten gaat dat gebeuren, waaronder relatief veel in de Alpes-Maritimes en de Var. Die surtaxe kan variëren van 5 tot 60% van de taxe d’habitation.

Corona: vrijwel onder controle

Alle indicatoren duiden erop dat het virus geen groot probleem meer is. Weliswaar in het voorbije etmaal nog 27.068 nieuwe besmettingsgevallen, maar dat is een relatief laag cijfer. De taux d’incidence (aantal besmettingen per 100.000) daalde naar 272,7 en het besmettingspercentage (positief getesten) naar 21,5%. Er liggen minder mensen in het ziekenhuis: 18.018 van wie er 962 ernstig aan toe zijn. Het dodental staat nu op 157.704.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven