Afvallige overloper

do 24 november 2022

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Ja hoor, ook bij mij thuis staat de tv dezer weken vrijwel steeds aan. WK-voetbal al om 11 uur ’s ochtends, reken maar dat ik kijk. Oud-sportjournalist hè, mijn loopbaantje begon toen iedereen nog zei: wie journalist wil worden, kan niks en wie helemaal niks kan wordt sportjournalist. Nooit iets van aangetrokken natuurlijken ik denk graag even terug aan mijn tijd als verslaggever in stadions en in de Tour de France.

Tijdens zo’n WK of EK word je steeds gevraagd: ben je nou voor Oranje of voor Les Bleus?  Geen punt, sinds ik in Frankrijk woon heb ik vanaf het begin meteen voor Frankrijk gestemd, tenminste als het over sport ging.

Ik heb in het dorp ook uitbundig meegevierd toen ‘we’ vier jaar geleden wereldkampioen werden. Tijdens de finale zowat het halve dorp voor de buis in het café, het was me wat.

Chauvinisme of niet?

Ik weet niet of Nederlanders en Belgen chauvinistischer dan Fransen zijn. Maar het is me al vaak overkomen dat ik voor een afvallige, een overloper werd uitgemaakt als ik zei dat ik voor Les Bleus ben. Kan me niks schelen, ik juich als ‘we’ Oranje en de Rode Duivels even inpeperen hoe het spelletje gespeeld moet worden.

Ik heb inmiddels begrepen dat er in een aantal buitenlanden een hoop gedoe was over die regenboog-armband die aanvoerders zouden dragen. Nou, de Franse aanvoerder en keeper Lloris zei meteen al dat ie er niet aan begon en een echte kwestie werd het niet. Kan het de Fransen dan niks bommen, de mensenrechten in Qatar. Jawel hoor, vast wel. Maar ja, dat rare zandbakstaatje investeert nogal veel in Frankrijk en de Fransen kunnen aardig wat spullen aan het regime daar kwijt.

Qatar de baas

Ik heb het niet allemaal nageplozen, maar bijvoorbeeld de Franse kampioen Paris-Saint-Germain is van Qatar en die club kan dus vrijwel onbeperkt geld uitgeven als er nieuwe spelers gehaald moeten worden. En ongeveer alle supersjieke hotels aan de Croisette in Cannes zijn ook van Qatar.

Dus ja, dan zul je als Frankrijk wel een beetje terughoudend zijn als het over de toestanden in dat land gaat.

De halve finale?

Denk ik dat Frankrijk opnieuw wereldkampioen wordt? Nee, vijf of zes min of meer vaste basisspelers zijn mank, ‘we’ moeten het dus doen met een soort B-elftal. Maar tegenstanders kunnen die spelers maar beter niet onderschatten. Ik schat dat de halve finale haalbaar is.

1 gedachte over “Afvallige overloper”

  1. Heel leuk en open/eerlijk artikel Henk. Ik (wij) woon ook 6 jaar nu in France. Ik heb nog steeds sympathie voor het NL elftal ( al was het gisteren ‘n “Montenegro” niveau. Toch merk ook ik dat ik steeds meer met ‘les Blues’, ga meejuichen. Niet alleen, omdat ze een van de besten op t WK zijn, maar gewoon, ik benen voel me al n beetje Frans! MvG Henny Nix.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven