De ouders aangepakt?

vr 2 december 2022

Categorieën:

Uit onderzoek zou blijken dat 71% van de Fransen vindt dat de ouders van jeugddelinquenten gekort moeten worden op hun (eventuele) uitkeringen en andere vormen van financiële bijstand. De optie is geopperd door politiek rechts, juristen hebben grote bedenkingen.

Er wordt weer lustig op los gestaakt

Frankrijk stakingsland, niks nieuws. Maar dezer dagen is het weer erg druk op het stakingsfront. Deze week legden de huisartsen twee dagen het werk neer en waren de medische laboratoria dicht. Dit weekend staken de treinconducteurs, 60% van de TGV’s rijdt niet. Er is tevens opgeroepen tot een staking van treinpersoneel in het kerstweekeinde en rond de jaarwisseling.

Voorbereid op stroomtekort

De Franse regering houdt serieus rekening met de mogelijkheid dat er in januari een stroomtekort is. Er zijn allerlei scenario’s voorbereid. Bijvoorbeeld afsluiting van de stroomvoorziening gedurende een paar uur, geen enkel departement zal helemaal zonder elektriciteit komen te zitten. Men gaat ervan uit dat 40% van de bevolking geen hinder zal hoeven ondervinden.

Verkeersdrempel: automobilist verliest

Het staat vast dat veel van de ontelbare verkeersdrempels (ralentissateurs, bijgenaamd dos d’âne = ezelsrug) niet aan de wettelijke normen voldoen. Te hoog, niet voldoende ver van tevoren aangekondigd, dat soort dingen. Een automobilist in Lorgues (Var) liep op zo’n drempel schade op en stelde de gemeente aansprakelijk. De rechter stelde hem in het gelijk. Maar in hoger beroep verloor hij zijn zaak: onvoldoende aangetoond dat de schade aan zijn wagen door die drempel veroorzaakt is. De gemeente gaat nu de kosten die er tijdens de rechtsgang gemaakt zijn op de bestuurder verhalen.

Oversterfte door de hittegolf

Het was de afgelopen zomer knap warm in grote delen van Frankrijk. Een heuse canicule (hittegolf). Volgens het Insee, (bureau voor de statistiek) stierven er in die periode 10.400 mensen meer dan het normale gemiddelde in de zomermaanden.

Vroeg donker op de Champs-Élysée

Om energie te besparen heeft Parijs besloten dat de internationaal vermaarde kerstverlichting op de Champs-Élysées dit jaar al om 23 uur uit moet. In andere jaren bleeft het tot 2 uur ’s nachts licht.

15 miljard extra voor de politie

Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) heeft de politie, de gendarmerie en andere veiligheidsdiensten over een periode van 5 jaar een extra budget van € 15 miljard toegezegd.

Corona, griep en bronchitis: het gaat niet goed

Volgens gezondheidsautoriteit Agence Santé Publique is er in Frankrijk nu sprake van een heuse griep-epidemie. De bevolking wordt nadrukkelijk opgeroepen zich te laten vaccineren. Ook het grote aantal bronchitis-patiënten leidt tot flinke bezorgdheid.

Ondertussen staan ook de corona-indicatoren weer dieper in het rood. Premier Elisabeth Borne heeft in de Assemblée Nationale uitvoerig gepleit voor het weer gaan dragen van een mondkapje, in elk geval in het openbaar vervoer. Van een verplichting is nog geen sprake.

In het voorbije etmaal 69.252 nieuwe besmettingsgevallen, in hetzelfde etmaal een week geleden 48.620. De taux d’incidence (aantal besmettingen per 100.000) steeg deze week van 370,70 naar 494,4 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 25,1% naar 27,7%.

In de ziekenhuizen liggen nu 19.660 corona-patiënten, een week geleden nog 18.384. Ernstig ziek: 1.089, was 1.001. Het dodental bedraagt nu 159.026.

Burgemeesters zien af van hun uitje

Tijdens het jaarlijks congres van de vereniging van burgmeesters (AMF, Association de maires de France) in Parijs dacht een flink aantal maires uit de Var dat een avondje stappen moest kunnen. En ze boekten een tamelijk blote voorstelling van en in de beroemde Crazy Horse Saloon. Uiteraard lekte hun plannetje uit, allerlei trammelant, de burgemeesters gingen toch maar niet.

Overvolle gevangenissen

Er zitten 72.062 mensen in de 188 Franse gevangenissen. Dat betekent een gemiddelde overbevolking van 118%, maar in 48 prisons is sprake van een overbevolking van 150% of meer. Er moeten daar mensen op de grond slapen. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Frankrijk al een paar keer gezegd dat die situatie onaanvaardbaar is. Er worden nu wel gevangenissen bijgebouwd. Van de gedetineerden zijn er 18.989 nog in afwachting van hun proces. Een voorarrest kan jaren duren.

1 gedachte over “De ouders aangepakt?”

  1. Hallokes.
    Je beschrijft zo mooi en smakelijk de 2 eetadressen in la douce Provence.
    Maar kunnen wij ook meegenieten op dit adres.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven