Recept van de week: tagliatelle au pistou

do 12 januari 2023

Nee, je komt geen pijnboompitjes tegen in mijn pistou, anders zou het geen pistou meer zijn. Pijnboompitjes horen in de Italiaanse versie: pesto. Dus never ever in pistou, de Provençaalse variant op eigenlijk hetzelfde thema, want het gaat hier om basilicumsaus. En ja, die kun je op verschillende manieren klaarmaken. Daar zijn zelfs hele grensconflicten over uitgevochten, maar uiteindelijk berustte iedereen in zijn eigen receptuur. Al mag tot op de dag van vandaag pesto geen pistou heten en andersom, daar krijg je de puristen nog steeds de hoogste boom mee in.

Pistou is in de Provence vooral bekend van de befaamde soupe au pistou, maar natuurlijk kun je de saus op veel meer manieren inzetten. Dus vandaag doen we tagliatelle met pistou. Die maken we bovendien een beetje smeuïger door er wat romige kaas aan toe te voegen. En ik doe er ook nog een handje olijven doorheen. Ook dat is vast weer streng verboden door de culinaire fijnslijpers, maar ik vind het toevallig lekker. Bon app!

Ingrediënten

  • 400 gram tagliatelle
  • 4 tenen knoflook
  • 20 groene olijven (ontpit)
  • 1 bosje basilicum
  • 250 gram ricotta of fromage blanc
  • 200 gram geraspte parmesan
  • olijfolie
  • zwarte peper uit de molen

Bereiding

Pel de knoflooktenen en snij ze in stukken, snij de basilicum grof, snij de olijven doormidden. Doe alles in de keukenmachine en maal kort, tot de boel is losgewerkt. Doe er 3 eetlepels olijfolie bij en maal weer even kort. Doe er nog 3 eetlepels olijfolie bij, plus 100 gram parmesan en pureer alles tot een glad papje. Kook de tagliatelle in ruim kokend water met een flinke scheut olijfolie beetgaar. Stort in een vergiet (even goed het water eruit schudden, niet afspoelen!) en doe weer terug in de warme pan. Roer er de ricotta (of fromage blanc) doorheen tot die gesmolten is, en daarna het basilicumpapje. Verdeel de pasta over de borden. Draai boven elk bord wat zwarte peper, en zet de molen op tafel voor de liefhebber van pittig. Geef de rest van de parmesan er los bij. Plus een fris glaasje rosé en een stukje sopbrood.

2 gedachten over “Recept van de week: tagliatelle au pistou”

  1. Gisteren gegeten, was erg lekker. We hebben ons alleen vergist in de hoeveelheid tagliatelle (gedroogd of vers) . Dus hadden we wat veel saus voor de hoeveelheid tagliatelle, maar evengoed super lekker en voor herhaling vatbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven