Presse: De dokter twee keer zo duur? + Geen dag zonder jacht + Terrasverwarming zeer beperkt + Debat over het schooluniform + Prijsplafond voor kleine zelfstandigen + Winnende voornamen

za 14 januari 2023

Categorieën:

De dokter twee keer zo duur?

Als je bij een huisarts binnenloopt voor een consult, is het boter bij de vis: € 25. De zelfstandige huisartsen die dezer weken al een paar keer gestaakt hebben, vinden dat bedrag te laag. Ze eisen € 50 per consult.

Geen dag zonder jacht

Er gaan nieuwe regels gelden voor de jacht. Jaarlijks meer dan 100 incidenten en daarbij vallen dodelijke slachtoffers (mensen) onder jagers onderling, maar ook onder passerende wandelaars. De regering wil dat jagers beter opgeleid worden voor ze hun jachtacte krijgen en dat het beter wordt aangegeven als er ergens gejaagd wordt. Daarnaast is een jager strafbaar als hij teveel gedronken heeft of onder invloed van drugs is. Er worden dezelfde normen gehanteerd als die in het verkeer.

Maar een jachtloze dag waarop een ruime meerderheid van de bevolking rekende, komt er niet. Men hoopte op een jachtverbod op zondag, desnoods op een andere dag van de week. Nee dus. President Macron heeft de chasseurs altijd tot mijn vrienden gerekend.

Terrasverwarming zeer beperkt

Cafés en restaurants mogen hun terrassen niet meer verwarmen. Tenzij dat terras helemaal afgesloten is. In de praktijk: terras in een ‘tent’. De horeca wijst erop dat zoiets een flinke investering vergt en dat veel klanten die ambiance niet als een terras ervaren. Veel cafés hebben – althans in deze periode van het jaar – dus geen terras meer. De regering weigert versoepeling van de regels.

Debat over het schooluniform

Het Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, wil een verplicht uniform voor de leerlingen van alle scholen. Men vindt: dat komt de gelijkheid ten goede. Het voorstel is van de week weggestemd door de Assemblée Nationale, ofschoon Brigitte Macron, de vrouw van, zich nadrukkelijk voor zo’n uniform had uitgesproken. Ze heeft destijds zelf zo’n uniform gedragen: marineblauw rokje en truitje. Ze wees ook op die gelijkheid en zei dat het veel tijd scheelt, geen uitzoeken van kleren. In de politiek werd verbaasd gereageerd: voor het eerst dat la première dame de France steun verleende aan een idee van Marine Le Pen.

Prijsplafond voor kleine zelfstandigen

De regering heeft TPE’s (Très Petit Entrepreneurs, minder dan 10 werknemers) een prijsplafond voor elektriciteit toegezegd. Bakkers, restaurateurs en andere kleine zelfstandigen betalen in 2023 maximaal € 280 per megawattuur, gebaseerd op een jaarlijks gemiddeld verbruik.

Winnende voornamen

De meest gekozen voornamen voor nieuwgeborenen in 2022: bij meisjes op één Emma, gevolgd door Victoria en Chloé. Jongens: 1. Gabriel, 2. Raphaël, 3. Léo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven