Onze favorieten in het achterland (9): Villecroze

wo 1 maart 2023

Eric van Rooij is directeur van Excellence France, Nederlandse service en onderhoud voor uw huis in Frankrijk. www.excellencefrance.nl; +33 (0)4 94 67 59 10.

Foto’s: Marcel Reimer e.a.

Door Eric van Rooij

De medewerkers van Kijk, Zuid-Frankrijk! vertellen in deze wekelijkse rubriek over hun favoriete dorpjes in het arrière pays. Dit keer Eric van Rooij over Villecroze (Var).

Mijn favoriete dorp? Makkelijke vraag: daar waar ons huis staat natuurlijk. Heb ik het over Villecroze in de Var, onderscheiden als village de caractère.

Het park voor de grotten

In 1996 begon onze zoektocht naar een mooie plek in de Provence. We waren al vaak aan de kust geweest, zowel in de Var als in de Alpes-Maritimes, maar het binnenland trok ons meer. Met name de de Var Vert met z’n kleine middeleeuwse dorpen en vaak van die prachtige pleinen. Volgens ons kun je het best in de winterperiode op zoek gaan. Dan kun je met eigen ogen ervaren waar het in de winter uitgestorven is of juist niet. Uiteindelijk vielen we voor het schitterende middeleeuwse dorp Villecroze. Heerlijk dorpsplein, levendig marktje op maandag, een paar bars en een stuk of wat restaurants. Op korte afstand een paar supermarkten in het stadje Salernes, en alle voorzieningen, inclusief medische, in Draguignan.

Grottes Triglodytiques

Préhistorische grotten

We waren bepaald niet de eersten die Villecroze ontdekten. Naar men zegt, moet er 700.000 jaar geleden al iets van menselijk leven in een soort nederzetting zijn geweest. Een feit is dat ons dorp grote bekendheid geniet vanwege zijn prehistorische grotten, verdeeld over 5 niveau’s. Een geweldige toeristische attractie naast de waterval van 35 meter hoog. Er hebben destijds daadwerkelijk benedictijner monniken gewoond voor wie ze een toevluchtsoord waren. Toen was de subliem ontworpen tuin aan de voet van de grotten er nog niet. Ook niet toen de Templiers du Ruou er omstreeks 1150 hun commanderie vestigden. Aan hen heeft Villecroze de romaanse kapel Saint-Victor uit de 12e-13e eeuw te danken, sinds 1929 officieel een historisch monument. Er worden ’s zomers concerten gehouden, wat mede te danken is aan de wereldberoemde muziek-academie die ons dorp rijk is. Menig talent heeft zich daar ontwikkeld en het mooie is dat de academie kan voortbestaan dankzij sponsoring door een oudere dorpsgenote.

Muziek-academie
Chapelle Saint-Victor

De moeder van Delphine

Er is trouwens nog een oudere dame die Villecroze in elk geval via de Belgische media op de kaart heeft gezet. Wij hebben ons er nooit mee bezig gehouden, maar het zou zo zijn dat madame Sybille de Selys Longchamps, de moeder van Delphine, de inmiddels als zodanig erkende buitenechtelijke dochter van ex-koning Albert II, in ons dorp woont of misschien woonde. We hebben haar vast weleens zien lopen, maar nooit ontmoet. Het zou zo zijn dat ze haar relaas over haar relatie met de vorst in een boek heeft opgeschreven dat verborgen werd in een monument in Villecroze. Er werd in het dorp af en toe wel over gepraat, maar het fijne weten we er niet van.

Le vieux village

Middeleeuwen in ‘le vieux village’

Nee, in het dorp met zo’n 1.200 inwoners tellen voor ons andere dingen. In de ‘vieux village’ waan je je in de middeleeuwen en op een warme zomerdag is het heerlijk toeven onder een oude olijfboom. Of op een bankje in de schaduw. Op het dorpsplein met terrasjes genoeg plaats voor jeux-de-boules of een heerlijk glas rosé of pastis onder de platanen. Hoe meer Provençaals of Frans wil je ’t hebben?

Boulen onder de platanen

Hebben we ’t nog niet eens over de gemoedelijke, relaxte sfeer en de vriendelijke, gastvrije mensen. Kortom: geen seconde spijt dat we voor Villecroze kozen, absoluut ons favoriete dorp.

Uit eten
Au bien être, 523 Chemin de Bien Être
La Place, dorpsplein. Het naastgelegen À côté – van dezelfde eigenaar – serveert salades en pizza’s.
Sous les platanes chez Martine, dorpsplein
La Bohême, 6 Rue de l’Horloge

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven