Actiedag 6 juni * Minder animo voor betogingen * Water-alert * Europees vlagvertoon * Prijzen blijven stijgen * Macron als gulle gever  * Rioolwater bij de wijn * Corona voorbij * Smeekbede om regen

vr 5 mei 2023

Categorieën:

Nieuwe ronde betogingen: 6 juni

De vakbonden roepen op tot nieuwe massale demonstraties, betogingen en stakingen uit protest tegen de pensioenhervorming, op 6 juni. Afgelopen maandag (1 mei) waren er volgens de bonden die van een historische opkomst spreken, 3,2 miljoen demonstranten op de been, volgens de autoriteiten 780.000. In Parijs 550.000 (bonden), 112.000 (politie). Volgens Binnenlandse Zaken raakten bij rellen in onder meer Parijs, Straatsburg, Lille, Toulouse, Nantes, Marseille en Rennes 406 ordehandhavers gewond.

 

Pensioenwet: verzet vlakt af

Diverse enquêtes zouden uitwijzen dat het verzet tegen de pensioenwet afvlakt. Nog 58% van de bevolking wil dat de protesten aanhouden, 5% minder dan een week geleden. Van de ondervraagden pleit 38% voor fellere acties, een min van 9%. Een overgrote meerderheid (82%) wil een harder optreden tegen relbeluste groeperingen als de Black Blocs.

 

Nijpend watertekort

In 47 departementen is een water-alert van kracht, er gelden waterbesparende maatregelen. In de departementen Bouches-du-Rhône en Gard is de situatie kritiek. In de Var is de watervoorziening in 85 communes zorgwekkend, in de Alpes-Maritimes in 49 gemeenten. Douchen op het strand is er niet meer bij, je tuin sproeien of je auto wassen verboden. Moestuinen mogen nog wel beperkt bewaterd worden. Je zwembad bijvullen mag niet, maar er zijn soms uitzonderingen.

 

Geen Europa op het gemeentehuis

In het parlement heeft de groepering Renaissance (de partij van president Macron) voorgesteld gemeenten te verplichten om naast de Franse tricolore ook de Europese vlag op hun mairies te laten wapperen. Een commissie die het voorstel bekeek, is tegen.

 

Geldontwaarding tot september?

Bruno Le Maire, minister van Financiën, denkt dat prijzen in de supermarchés tot september blijven stijgen en daarna iets zullen dalen. Voor een mandje dagelijkse boodschappen à € 100 betaal je nu € 108,28 (landelijk gemiddelde), in de Var € 114, 24, in de Alpes-Maritimes € 117,38.

 

Macron als ‘het goede heertje’

Zoals hij had aangekondigd wil president Macron verzoening. Tijdens de werkbezoeken die hij nu in het hele land aflegt (steevast ontvangen met boegeroep en een concert des casseroles) deelt hij gul geld uit: 2 miljard voor een ‘fietsplan’ (meer fietspaden en subsidie voor wie een rijwiel koop), in termijnen € 15 miljard voor verbetering van het beroepsonderwijs en € 1,5 miljard voor verbetering van openbare voorzieningen voor mensen met een beperking.

 

Rioolwater in de wijngaarden

Ter hoogte van Narbonne (Aude) experimenteert het instituut Irri-Alt’Eau in de strijd tegen de gevolgen van de secheresse (droogte) met drie keer gezuiverd rioolwater in de wijngaarden. Vooral de Syrah-druif is heel slecht tegen droogte bestand. Het water wordt druppelsgewijs bij de ranken in de grond gespoten. Het zou een succes zijn.

 

Corona: niet-geprikten weer aan het werk

Zorgverleners en leerkrachten die weigerden zich te laten vaccineren tegen corona mogen weer aan de slag. Tot voor kort gold dat ze niet welkom waren op hun werk.

 

Smeken om regen

In Draguignan (Var) is er zondag 7 mei een processie waarbij de gelovigen smeken om regen. Rivieren staan droog, er dreigt een tekort aan drinkwater.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven