Vakantietip: randonnée op Giens

wo 7 juni 2023

Door Pauline Maarschalk

Toen ik vorig jaar voor het eerst in Hyères (Var) was, die sjiek-elegante, klassieke palmenstad, werd me verteld dat ik ook naar het presqu’île de Giens moest. Een schiereiland dus dat zo’n beetje in Hyères begint en dat met twee landstroken aan het vasteland vastzit. Die stroken noemen ze tombolo’s, waarom ben ik vergeten te vragen. Doet er ook niet zoveel toe en ik weet wél dat het schiereiland langwerpig en heuvelachtig is. Niet groot, maar wel fantastisch mooi. Het schijnt ook het meest vooruit gestoken puntje van het Franse vasteland in de Middellandse Zee te zijn.

Een paar weken later ben ik er teruggegaan. Nota ben ik die niet zo’n wandelaar is, had afgesproken mee te lopen met vrienden die het sentier littoral de Giens gingen doen. Ik liet me overhalen omdat er verteld werd dat we op dat pad langs de kust allerlei echt unieke strandjes zouden tegenkomen en die wilde ik weleens zien.  En er was me ook gezegd dat het geen zware wandeling was, kleine 7 km, amper hoogteverschil, goed te doen in 3 à 3,5 uur.  Wel serieus schoeisel aan en water meenemen, je komt onderweg geen ravitaillering tegen, het kan knap warm zijn en het kan er ook nog flink waaien.

Maar het is beslist een onvergetelijke belevenis, die randonnée itinéraire 1, een rondje langs de westkust. Prachtige natuur, flora en fauna helemaal nieuw voor me, ongewone vergezichten, baaien, kreken en inderdaad ongelooflijk mooie strandjes.

Als je er een keertje in de buurt bent, je doet jezelf tekort als je dan niet op Giens een paar uur langs de kust gaat lopen. Er zijn 3 trajecten uitgezet, de nummer 1 die ik gelopen heb, moet wel de mooiste zijn, dat kan niet anders. Parkeren bij het haventje Madrague en dan 100 meter verderop rechts begint het sentier.

En als je terug bent, trakteer je jezelf op een vorstelijk maal bij een van de uiteraard vooral in vis en zeefruit gespecialiseerde restaurants:

  • La Bouillabaisse, 305 route de Madrague.
  • Le Poisson Rouge, Port de Niel.
  • La Rascasse, 113 place Saint-Pierre.
  • Pradeau Plage, 1420 ave.des Arbarnars.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven